Prohledat tento blog

pondělí 14. srpna 2023

Россия 1 и Россия 24


   Musím si postěžovat na ruskou TV. Odtamtud totiž čerpám oficiální informace. Ty "vládní," protože si nedělám žádné iluze o tom, že je to nezávislá stanice. 
Tak tedy vše, co mi vadí. Je toho dost, ale v zájmu vyváženosti nemohu ty informace pominout.

   On je to v podstatě stejný styl, jakým vysílají naše stanice. Opakované zprávy, když se něco děje tak tam nastává buď několikahodinové mlčení nebo mlžení. Nakonec tedy událost jakžtakž projde, ale to už je publikována na blogu některého z mnoha blogerů, ať už protivládních, nacionalistických nebo seriózních. Zprávy jsou většinou každou celou hodinu, jsou prezentované oficiálním jazykem s reportážemi, které jsou často několik dní staré. No nic, je to propaganda jako u nás, jenom trochu blíže pravdě. 

   Velmi mě tam iritují reklamní vstupy - kdykoliv - ruská vláda parně nedotuje dostatečně provoz nebo jsou tam nenažraní stejně jako ti naši. Tedy pokud mohu sledovat když je někdy (velmi zřídka) na sebe pustím. Reklamy jsou ještě stupidnější než naše a je jich méně, "reklamních herců" je taky méně - asi tak dvacet. Banky, platební karty, půjčky, platba kartou. Pak telefony, cestovky a oděvy.    Ty se trochu liší, protože figurantky mají často velmi "slovanské postavy" takže odpovídají více ruské realitě. A pak různé rychlokrouhače zelí, lisu na plněné knedlíky atd. Musím to přetrpět, protože délka reklam je neurčitá, tak si aspoň vypnu zvuk.

   Druhá věc jsou denní nekonečné výčty zničené ukrajinské techniky a zabitých vojáků. Pronáší vždy nějaký člověk v perfektní uniformě, s pohledem upřeným kamsi dopředu, s dikcí, s jakou se kdysi v rádiu četly zprávy o profilu atmosféry. "Výstup Praha. Výška, tlak teplota, rosný bod..."  Starší pamatují. To je k nevydržení, je třeba vypnout zvuk.

   Třetí je neskutečné množství vstupů s Vladimírem Vladimírovičem (Putinem), když mluví. Nejen k národu, ale k různým skupinám - tu ke stavebníkům, tu k námořníkům, onde k letcům nebo výrobcům letadel, silničářům, atomovým vědcům, rybářům. Někdy oznamuje i věci podstatné,  takže vypnout zvuk se už nehodí.

    Poslední věc, která mi dost vadí, ale kterou musím přetrpět abych získal čerstvé informace jsou talk-show. Je jich několik. Šedesát minut což je více než dvouhodinový pořad, kde moderátoři nanesou problémy, který jsou doprovázeny bombastickými sestřihy a ryčnou hudbou o něčem, co se někde stalo a co tomu říká "cizina". Ironické a satirické moderátory docela mohu. Ale pak následuje  debata se šesti mluvícími hlavami, které se zas tak moc nestřídají a u kterých vím dopředu co budou říkat. Tenhle pořad jde na záznam a taj si je mohu pustit se zpožděním ale bez reklam a s možností přeskakovat, převíjet dopředu. Takže mi zbude tak půlhodina informací, které jsou ale poměrně čerstvé. Sice celou skladbou pořad připomíná časopis (nebo noviny?) BLESK v TV provedení. Dneska třeba ž=řešili, zda jsou pomluvy/informace západního bulváru o tom, že bývalý president Obama je gay a jeho panička transgender černoch, předělaný na ženskou - pravda - stavěli se k tomu dost rezervovaně. Jak si pořídili ty děti se nevysvětluje.

   Taky fake reportáž o tom, že v Británii je závod, kde pěstují  živném roztoku lidské maso místo klasického hovězího. Je prý mnohem levnější a chutí se vyrovná telecímu. Přesto, že už podle způsobu, jakým byla reportáž udělaná bylo jasné, že se jedná o prank, aprílový žertík, britské občanstvo se rozčílilo a žádalo potrestání. Polovina, která pochopila, že naletěla trest pro TV tvůrce, druhá polovina, která ten "britský humor" nepochopila zase výrobce "lidských steaků" 

   Trochu to připomíná reportáž o nějakém obchodě, kde  bylo podle uveřejňovaných reklam neskutečně levně a tak se tam v době, kdy mělo být poprvé otevřeno vypravily stovky šetrných pražských důchodců.  U nás se obecenstvo rovněž rozdělilo na ty, kteří se zasmáli a na ty, kteří žádali hlavu tvůrců. 

   V Rusku je velkou (des)informační silou internet, Telegram kanál atd., takže televize větší události nemůže pominout jako, protože by začala být nedůvěryhodnou a to by "Car Putin" nemohl dopustit. Odkud by mluvil k národu, že ano? Internet informuje, desinformuje, v každém případě nikdo nemá odvahu ho vypnout. Ono to možná ani moc nejde, těch spojovacích kanálů je spousta.

   Ale obecně se dá říct. že je to zpravodajství o dost důvěryhodnější než naše nebo polské. Až se to u nás zlepší, bude hodně z dnešních konzumentů českých TV programů překvapeno, když se dozví, co se vlastně ve světě děje. 


 

8 komentářů:

  1. Jen technický podotek: „s dikcí, s jakou se kdysi v rádiu četly zprávy o profilu atmosféry. "Výstup Praha.“
    Se používá dál, můžete si naladit.
    https://aim.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/e4-1.pdf
    Pro mne to má jediný užitek po přistání v lese, skutečný stav povětrnosti v místě a čase, žádná Honcová ČT24.
    4P na DME 22 OTA 117,450 MHz
    (CH 121Y)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, nemůžu se dostat na litteráte, nevíte proč? Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://web.litterate.cz/
      "migrovali", mi to skočilo automaticky, kdyby ne, tak dávám adresu

      Vymazat
    2. Tak mně ani ten odkaz nefunguje!

      Vymazat
    3. Neumím poradit, nejsem ajťák, tím méně síťař. Zkusil bych si to nechat vyhledat vyhledávačem třeba Googlem a pak tam vložit adresu vyhledané položky. Jinak fakt nevím.

      Vymazat
    4. diky zadařilo se. oklikou ale ju.

      Vymazat
  3. Já bych řekl, že ono je to hlavně "jiný kraj, jiný mrav". Rusové jsou prostě zvyklí vyjadřovat stejné věci jiným způsobem, takže jim nerozumíme. Pokud nejsme ochotní brát opravu na tuhle skutečnost, může být nedorozumění až tragické. I dnešní odpor mnohých lidí k Rusům nejspíš pramení z toho, že jsme spoustu let poslouchali sovětskou propagandu a ve skutečnosti jsme jí nerozuměli. Dovolím si nabídnout příklad z daleko bližších krajů - vzpoměl jsem si na něj si na něj v souvislosti s Vidlákovou církevní aférou. Před spoustou let byl kdesi na Jižní Moravě instalován mladý farář ČCE. Byl úplně dojat tím, jak se členové sboru navzájem zdravili, líbali a objímali na potkání. Starý, zkušený kolega si ho vzal stranou a řekl mu: "Nemysli si, ti lidé se nemají radši než u nás. Prostě jsou zvyklí se tak chovat".

    OdpovědětVymazat
  4. S několika Rusy, Ukrajinci i Bělorusy spolupracuji už léta. Takže mi to nepřipadá divné. Sice žijí už dlouhá léta tady, ale zvyky zůstaly. Mají takový trochu ochranitelský postoj k nám malým. Ale nevyvyšují se.
    A co si píši s tam žijícími, tak se chovají podobně. Rus je příslušník velkého národa. Nikdo z těch, kteří mají naše občanství se nezbavil občanství ruského i když z něj nemají žádný prospěch. Nevím proč, ale je mi to sympatické. A své děti, už Čechy, tam několikrát zavezou, aby věděly, odkud vlastně pochází jejich rodiče nebo aspoň jeden rodič.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)