Prohledat tento blog

sobota 7. října 2023

Nová válka v Izraeli





    Tak nám Palestinci napadli Izrael.  Není to poprvé a není to ani naposled. Dokud bude židovský a muslimský stát sousedit, nic jiného se nedá čekat. 



Zatím se Izrael vzpamatovává z nečekaného útoku. To je první  záhada - jak se mohla nechat překvapit země, která má stále připravenou vycvičenou armádu včetně žen a jednu z nejvýkonnějších tajných služeb - MOSAD.

   Druhá otázka je, kdo za tím útokem stojí, kdo ho vyprovokoval. Provádí ho Hamás, to je zřejmé, ale kdo vydal rozkaz k útoku právě teď. Selektují se země, které nabádají k rozumu (všechny) a ty, které vidí důvod útoku v židovské nesnášenlivosti k muslimům. 

   Většina západních zemí "stojí za Izraelem" - jednak mají s židovským státem nezanedbatelné obchodní a technologické styky, v USA a na KoZa obecně žije hodně Židů a jsou na dost rozhodujících pozicích a v neposlední řadě má Izrael k dispozici nejspíše i A-bombu. Na zničení světa to asi není, ale vzpomeňte na film "Myš, která řvala". Záleží na tom, kde ta A-bomba vybuchne. 

   Muslimské země, t.j. i Turecko pomalu od rána mění rétoriku. Podle prvních reakcí se nedá odhadnout, kdo přesně podpoří Izrael, kdo podpoří Palestince a kdo se víceméně bude držet stranou. Rusko už oficiálně nabídlo Izraelcům vojenský materiál. Ono je v RF také dost Židů. Takže Rusko stát stranou nebude.

   Takže nezbude než spekulovat, "cui bono", komu ku prospěchu. Irán? Turecko? nebo dokonce USA, aby vyrobily další konflikt jako kouřovou clonu pro ukrajinskou válku? 


Odpověď si nenechám vnutit ani Ruskem ani USA. Musíme počkat do zítřka. Biden už šel možná spinkat...

  Podle zpráv to vypadá na "plnotučný" konflikt, Hamás, vyzbrojený moderními americkými zbraněmi(!) do toho jde, jako by hodlal zvítězit. Tady ovšem mám  obavy. Izrael už několikrát prokázal, že na napadení umí reagovat adekvátně a rychle. A židovské obyvatelstvo ví, že kdyby Izrael prohrál, zase by se muselo rozptýlit po celém světě, jako kdysi, protože jiná možnost by tu nebyla. Exodus. 

   Spousta mrtvých a raněných, uzavřeno letiště Bena Guriona, nejpozději večer očekávám vyhlášení všeobecné mobilizace. Zatím izraelské dělostřelectvo začíná uzavírat napadené části a letectvo bombarduje vojenské objekty v hloubi palestinských území.




Pozn.: ČR stojí neoblomně na straně Izraele. I USA. I Ukrajina. Společně s Ruskem. Arabský  svět včetně Turecka naopak podporuje Palestinu - Hamás.  

Pozn.2: Už se zase začínají blogeři dělit na "Tenkokncové" a "Tlustokoncové" a to je, jak se zdá,  zcela uspokojuje. Někteří ĺidé to mají jednoduché. Přiřadí se k někomu a hned se cítí silnější.



8 komentářů:

  1. Není tohle záminka k likvidaci Hamásu a připojení celého pásma Gazy k Izraeli? Svět má jiné starosti než nějakou potyčku na BV kde se to stejně mele od úsvitu věků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tohle je možnost. A těch možností je víc. Jenom přijít na to, která je správná.

      Vymazat
  2. NO, otázkou zůstává, co ty mraky muslimů v jurop a u anglánů.

    OdpovědětVymazat
  3. Až to budu vědět, tak se stanu ředitelem Evropy... [;>D)

    OdpovědětVymazat
  4. Obávám se, že muslimská komunita je nerozpustná ve většinové populaci podobně jako komunita cikánská. Židé, Bělorusové, Řekové, Rusové, Vietnamci, Poláci, Číňané i Ukrajinci se nakonec rozpustí. O SLovácích nemluvě. Palestinci a Turci ne.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)