Prohledat tento blog

sobota 23. března 2024

Jak hoří šafrán

   Nenajdete tu žádné teorie a úvahy. Jen popis událostí tak, jak jsem je zachytil z ruského rozhlasu a TV. 


   Tak máme zase nový "těrakt", teroristický akt. Od jiných se liší tím, že se stal v Rusku, které my sami považujeme za teroristickou zemi, která napadla Ukrajinu. Málokdo si přitom uvědomuje, že dějiny konfliktu nezačaly v únoru 2022, ale dříve. Mnohem dříve. Nezačaly dokonce ani v roce 2014 "Euromajdanem" a obsazením Krymu. Podhoubí agresivního nacionalismu, nacismu, bylo na Ukrajině přítomno nejméně od druhé světové války, kdy část Ukrajinců kolaborovala s hitlerovským Německem. Po roce 1945 se tito "národovci" stáhli do ilegality, protože jinak by byli vykynoženi stejně jako Banderovci. 

Po osamostatnění Ukrajiny se ovšem aktivizovali a když Ukrajina začala s podporou Západu vytěsňovat rusky mluvící obyvatelstvo východních regionů (Lugansk a Doněck), obyvatelé (Rusové) se začali bránit a tak na ně byli nasazeni Azovci a podobné nacistické skupiny, které se snažily povstání proti likvidaci ruské většiny potlačit vojensky - s plnou podporou Kyjeva. Letectvo, dělostřelectvo, tanky.

  Tohle bylo potřeba poznamenat, abychom pochopili další události. Je pochopitelné, že politika, vládnutí V. V. Putina se nemůže líbit všem Rusům. Bylo by to nepřirozené. Hlavně se nebude líbit těm, které systém odstřihl od jejich bezpracných zisků - oligarchům, kteří se stále pokoušeli a pokoušejí získat vysoké funkce ve státní správě aby mohli okrádat spoluobčany ve větším měřítku. "Car Putin" se snažil všechny akce výše postavených státních úředníků a podnikatelů monitorovat a bránit jim ve vytvoření paralelní mocenské struktury, která v Rusku existovala už za cara a vydržela až do doby Jelcina. Neváhal kvůli tomu měnit gubernátory i několikrát po sobě. Kdyby nebylo Putina, byla by celá RF už rozdělena na malé státečky, které by si KoZa (Kolektivní Západ) podmanil a prostřednictvím oligarchů ve vysokých funkcích zakoupil za směšnou cenu, kterou by obdrželi právě oni oligarchové. Mají dost mužiků, kteří jsou za úplatu provést pro svého chlebodárce cokoliv.

   Ale Putin zvítězil ve volbách s více než 87% odevzdaných hlasů. Osvobozování oblastí, které Rusko považuje za své jde sice velmi pomalu, ale s neodvratností stisku čelistí svěráku. Protiofenziva loni v létě selhala, KoZa už nebaví dotovat Ukrajinu, která nenabízí kromě vlastní sebedestrukce vlastně nic perspektivního. 

   Strejda Sam má před volbami své starosti se senilním J.B., s mexickou hranicí a tak požaduje po KoZa, aby se o poražení Ruska postaral sám a zajistil tak zakázky pro americký "obranný průmysl".

   Ale oligarchové, schovaní na Ukrajině před "zlým gosudarem Putinem" nutně potřebovali nějaký rozkol v Rusku. Jejich zásoby peněz se tenčily. Takže zkusili teror v Moskvě v domnění, že tím povzbudí odpůrce ežimu V. V. Putina a RF se destabilizuje. Jak to tak vypadá, tak si pomocí ukrajinské FSB a bůhví koho ještě najali pár Tadžiků k provedení masové vraždy v městské koncertní hale jménem Krokus. Několik dalších lidí (cca 7) shánělo s předstihem samopaly, střelivo, maskáče a zápalné směsi. 


   Střelci byli dopraveni před halu a po vystoupení z auta začali hned s  likvidací ochranky u vchodu. Pak vešli do foyer a tam stříleli po všem, co se hýbalo. Na těch 10-20 metrů se trefili téměř vždy. Přežili jen ti, kteří měli dost duchapřítomnosti a stavěli se mrtvými. Prostříleli se až do hlavní koncertní haly, kde měl za několik minut začít koncert beatové skupiny Piknik. Vešli a stříleli, z bezprostřední blízkosti, do nic netušících lidí. Teroristi byli u vchodů a tak se diváci z přízemí pokoušeli dostat do bezpečí přes jeviště. A Tadžikové je sestřelovali jako na pouťové střelnici - mířit ani moc nemuseli, skoro každá kulka našla svůj cíl. Než lidé na balkoně sálu pochopili, co se vlastně děje, uplynulo několik desítek sekund a stále se přitom střílelo.

   V tom bezmezném vraždění se objevila i "závada": Divák jménem Michail, který na koncert přišel se svou ženou si při úprku všiml, že v hledišti zůstal už jen jeden terorista, kterému došel zásobník a musel přebíjet. Michail odhodil svoji ženu dozadu, vyrazil vpřed, vyrval mu automat z rukou a když se střelec sklonil, aby zbraň zvedl, tak už dostal svým automatem do zátylku. Michailovi šlo o všechno - o život jeho ženy i o život vlastní. Musel se rozhodnout ve zlomku sekundy a rozhodl se správně, zachránil svým činem nejen život své ženy a svůj, ale i životy desítek, možná stovek dalších lidí. Likvidaci teroristy mu pomohl dokončit nějaký další muž a Michail se vydal hledat svoji ženu, která někam zmizela. Našli se šťastně až venku na parkovišti.

   Takže došlo i na HLP, hluboký lidský příběh. Když se Michaila reportér ptal, jestli se považuje za hrdinu, tak nevěděl. Jenom když tu několikasekundovou anabázi vyprávěl po telefonu své matce, tak ho hrdinou nazvala. Ale co prý měl dělat, vždyť jinak by mu ten člověk zastřelil ženu.

   Zbylí teroristé mezitím rozlévali po svém okolí jakousi hořlavou kapalinu a zapalovali ji výbuchem náloží. Vzhledem k použitým materiálům křesel a obložení se hlediště záhy ocitlo v jednom plameni. Komando mělo dokonce vymyšlený i ústup - při vzniklé panice se zamíchali mezi ostatní lidi a tak se dostali ven z budovy, kolem níž už byli těžkooděnci. Jednoho z teroristů ozbrojenci odchytili hned u haly nebo v hale - moje teorie je, že to byl ten omráčený a hned ho šoupli do auta. Ostatní Tadžikové a jeden, asi Turek, šéf skupiny, v nastalém zmatku nasedli do auta a vydali se směrem na ukrajinské hranice, kde měli prý domluveno "okno" v hranicích, přes které by prošli na území Ukrajiny. 

   Jenže cestou k hranicím v Brjanské oblasti něčím vzbudili pozornost tam operující silniční hlídky nebo byla hlídka upozorněna, že tam směřují. Pokusili se ji ujet, ale s následně prostřílenýmí pneumatikami to nešlo, auto se převrátilo a všichni se potloukli. Rozutekli se do lesa, ale tam fyzicky zdatným policistům padli do rukou. To už byli teroristi převlečeni v "civilu". Jeden z vrahů se dokonce snažil zmizet tak, že vylezl na strom. Nepomohlo. Za účast na téhle akci dostali slíbeno od zadavatele půl milionu rublů. Polovinu před akcí, polovinu poté. Asi si neužijí ani jednu polovinu. Navíc - je to směšná částka. Mohl bych si tu partičku vrahů najmout snad i já.



Důsledky

   Teroristický čin byl opravdu velkého rozsahu. Podle posledních zpráv na místě zemřelo 133 lidí, zraněno bylo 121 lidí, mnozí z nich vážně, někteří až velmi vážně a nepřežijí. Ruská média se mu plně věnovala kontinuálně až do ranních hodin, částečně i potom. Incident vyvolal velké odezvy v celém světě, největší pochopitelně v Rusku. Už ráno stály před transfuzními stanicemi tisíce lidí, kteří chtěli darovat krev. Do dnešního večera se shromáždila téměř tuna krve. Je ji tolik, že se bude používat po celém Rusku

   Odezvy ve světě byly různé, většinou kondolence, ale už se objevily i matoucí zprávy, Ukrajina například odmítla jakoukoliv vinu (proto asi vytvořili ono "okno" na hranicích), USA přidala upozornění, že její tajné služby varovaly už dva týdny před událostí ruskou stranu, která údajně informaci odmítla (nedá se to brát vážně, nanejvýš tuhle informaci nehodlala zveřejnit, aby před volbami nevyvolala zbytečnou paniku). Objevily se informace, že akci zorganizovala ISIL, ovšem tomu neodpovídá styl. Muslimská sebevražedná komanda nepočítají s ústupem, protože se těší na těch dvaasedmdesát panen které je čekají po smrti. Vzhledem k tomu, že muslimové nesmí pít alkohol, nesmí kouřit ani poslouchat hudbu jim zbývá skutečně jen ten sex.

   Za druhé se ISIL k takovým činům hlásí jiným způsobem, mají na to stanovený "formulář". Tenhle směr podezření by se velmi hodil USA, které se v současnosti pokoušejí vyvolat nějaké nepokoje na Kavkaze v tamních mini-republikách. Možná proto byli zvolení Tádžikové, kteří ale měli ruské občanství získané na Ukrajině. Pochopitelně podvodem. Tedy jako obvykle několik zavádějících stop a indicií. Doposud nikdo za tenhle čin nepřijal odpovědnost, nepřihlásil se k němu.

  Rusko, zdá se, reagovalo místo rozkolísání spíše semknutím se proti všem venkovním nepřátelům, takže akce měla opačný výsledek, než měla mít - t.j. vzbudit národnostní rozmíšky. Postoj běžných Ukrajinců se mi  nepodařilo získat. Ostatní "nedrúžestvěnnye straný" se chovají jako obvykle. Nenávist k Rusku je silnější než obyčejná slušnost. Vedou pobaltské státy, Lotyšsko například zakázalo přinášet květy k velvyslanectví RF v Rize. Naše "věrchuška" se ke kondolencím připojila velmi váhavě, někteří se nepřipojili ani na sociálních sítích. (Nevím, nesleduji.)


   V.V. Putin svůj standartní projev připojil až v sobotu v poledne, patrně čekal, co všechno se do té doby vyšetří. Vyjádřil hlubokou soustrast příbuzným těch zabitých a popřál zraněným brzké uzdravení. Slíbil vyšetření, přísné potrestání a nemalé finanční náplasti pro pozůstalé. Nakonec - co jiného měl říkat, že?

   Bohužel mezitím ruská TV ale i rozhlas dávali v reportážích obrovský prostor všem možným "činovníkům" různých úrovní a ti do kamer rozvláčně vysvětlovali zásluhy organizací, jejichž byli šéfy. Bylo to téměř k nevydržení. Jakákoliv událost v Rusku má za následek takovou záplavu žvástů, které se navíc několikrát opakují, než jsou nahrazeny jinými. 

   (U nás máme na takové věci tzv. "mluvící hlavy". Ti, kteří za daný resort odpovídají se obvykle vyjadřují daleko úsporněji - asi aby neplácli nějakou pitomost, kterou by jim mohl někdo další, nejčastěji média pak léta předhazovat.)
 
  Mrtví v městské hale Krokus nebyli všichni zastřeleni. Někteří uhořeli, někteří se udusili dýmem, když se pokoušeli schovat v kancelářích a požár se pak rozšířil. Hala je prakticky zcela zničená, rekonstrukci nepřepokládám. (Byl jsem u toho, když nám vyhořelo divadlo, ale i tam se zjistilo, že postavit nové divadlo bude jenom o trošku dražší, než rekonstruovat staré s jeho nedokonalostmi. Postavilo se tedy nové, které má nové chyby.) 

   Pokud sem si všiml, celá horní část městské haly "Krokus" byla vybudována z plastů a dřeva na kovové konstrukci. Jedny chvíli ze střechy dokonce plápolal modrý plamen (plasty) a shořelé zbytky, vynesené horkým vzduchem do výšky padaly typicky tahavým "plastovým způsobem". Takové nahromadění vysoce hořlavých materiálů by u nás prostě neprošlo. Myslím, že se brzy budou měnit i protipožární normy v Rusku. Za několik posledních let totiž bylo v moskevské oblastí několik velkých požárů budov (sklady, obchodní domy) které také hořely jak pochodeň. Výraz "požární zatížení budovy" je patrně v RF neznámý pojem.

   Zítřek vyhlásil "car Putin" dnem celostátního smutku. Takže zapínat ruskou TV nebo rozhlas budou jenom lidi, kteří se chtějí z nějakého důvodu pohrabat ve včerejší tragédii. Já už to asi nebudu. Stačilo.

  



Přece jen dodatek:

   USA a Koza varovala sedmého března RF, že se chytá někde nějaký teroristický útok Nepovedlo se jim tímto "temným varováním" narušit presidentské volby v RF. Účast byla největší za posledních dvacet let a V. V. Putin získal nejvíc hlasů od doby jeho panování. Incidentů bylo jen několik a malých: Lití barev do uren a jejich zapalování.
 
   Jako obvykle se bezpečnostní opatření v místech větší koncentrace lidí  začala aplikovat až dnes. S křížkem po funusu.

  Zjišťovaly se chyby, které vedly k incidentu v městské hale Krokus. Obvyklé závady: zamčené nouzové východy, vnitřní ostraha nebyla tam, kde měla být. Dokonce je na jednom záběru prchajících lidí vidět nějakého člověka (asi člena ostrahy se psem), jak se pokouší nenápadně opustit budovu. Pochybuji, že by do koncertního sálu vpustili nějakého diváka se psem.

   Západní média se rozhořčují, že teroristé byli po dopadení zbiti. Nad tím, že jeden z nich dobíjel postřeleného tím, že mu podřezával krk se nepozastavily, taktéž se nerozhořčovali nad počtem zastřelených, uhořelých a udušených, neozbrojených lidí.  

7 komentářů:

  1. Jako věrný poddaný nevím jestli mám odsuzovat nebo schvalovat. Zdejší hradní pán se dosud nevyjádřil. Ani předseda vlády. Tak abych si tak jako už mnohokráte nenaběhl a zas neměl trampoty. Jsem věrný poddaný. Za dva roky budou volby, promlčecí doba je delší... Jak je někde napsáno, povýšení budou poníženi, ponížení budou povýšeni. Jenže ono jak víme může být lecjaké. Není povýšení jako povýšení. Aby "do krku nezbyla jen dírka mrňavá". Být věrným poddaným je náročné. Věrně sloužit vrchnosti je pořád stejná pohádka. Za co jednou metál, jindy oprátka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 'nevím jestli mám odsuzovat nebo schvalovat'
      To je problém všech absolutních opozičníků: musí si nejdříve zjistit vládní stanovisko, aby pak mohli začít hlásat pravý opak. Kdyby se vyjádřili dřív, tak by se náhodou mohlo stát, že by, jaká hrůza, s vládou v něčem souhlasili.

      Vymazat
  2. Ani být hrdinou na té správné straně není jen tak. Jestliže správná strana je vystřídána nesprávnou. Anebo se promění. Anebo se nepromění. Jestliže hrdina se vzepřel tamtěm, mohl by se vzepřít i nám. Anebo i přejít na opačnou stranu. Anebo na jinou stranu. A vůbec, dává nevhodný příklad vzdoru. Ten nemusí mít daleko ke vzpouře. Hrdina je vždycky podezřelý. Tak co s ním...

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. EK opohledzdruhestrany25. března 2024 v 12:17:00 SEČ

      Полковник запаса ФСБ Андрей Приспешкин – о странностях исполнителей теракта в «Крокусе» и о том, кто был заказчиком:

      Опираясь на международный и собственный опыт, скажу, что работала большая команда, не меньше 20-25 человек. В новостях мы можем видеть только исполнителей. А участвовавших в этом чудовищном событии намного больше. Одни проводили разведку местности, другие изучали техническую документацию «Крокуса», третьи оснащали оружием и т.д.

      По моему мнению, подготовка к этому теракту была тщательной и происходила заблаговременно. Не могло все загореться моментально от одной гранаты или бутылки с зажигательной смесью. Наверняка закладывались в какие-то помещения горючие материалы дополнительно, и произошел поджог в разных местах здания. Не бывает так, чтобы такое техногенное воздействие было от чего-то мелкого. Все было тщательно подготовлено. Те, кто совершили чудовищное преступление, это винтики машины, которые исполняли поставленную перед ними свою задачу.


      У них однозначно была какая-то подготовка до этого. Возможно, они участвовали уже в каких-то боевых действиях. Может быть на Украине, в Средней Азии, в Палестине. С нуля, не обстрелянный, не может так хладнокровно себя вести, даже находясь под воздействием каких-то психотропных препаратов.

      Как мне кажется, была поставлена задача: как можно больше жертв и как можно страшнее теракт. Чтобы весь мир содрогнулся. Пожар устроили, чтобы задыхавшиеся в дыму посетители паниковали, кричали от ужаса. С одной стороны, неважно, как человек погиб - от пули или от дыма. Чем ужаснее кадры, тем больший эффект.

      Принадлежность задержанных к ИГИЛ нигде не звучала - ни со стороны наших следователей, ни от них самих. Насколько я сталкивался с членами этой террористической организации, могу судить: если они что-то совершают и попадаются, то первым делом признают свою причастность. К тому же чаще всего действует ИГИЛ по-другому - пояса шахидов, взрывы, захват заложников. Здесь же тактика совершенно другая.

      Думаю, что теракт разрабатывала, спонсировала, проводила одна из западных разведок. Во всем мире всегда были две самые сильные спецслужбы - английская и российская. Разговоры, что сейчас якобы на первое место вышло ЦРУ не соответствуют действительности. МИ-6 всегда занимались Средней Азией, юго-востоком, то есть, арабским миром. Сейчас задача раскачать, расколоть общество, стравить православных с мусульманами, русских с таджиками и т.д.

      Vymazat
  4. Pro ty, kteří nevládnou "jazykem okupantů" přidávám strojní překlad do češtiny:

    Plukovník FSB v záloze Andrej Prispeškin hovoří o zvláštnostech pachatelů teroristického útoku v Crocusu a o tom, kdo byl zákazníkem:

    Na základě mezinárodních i osobních zkušeností řeknu, že pracoval velký tým, minimálně 20-25 lidí. Ve zprávách můžeme vidět pouze účinkující. A lidí, kteří se této monstrózní akce účastnili, je mnohem více. Někteří prováděli průzkum oblasti, jiní studovali technickou dokumentaci Crocusu, další je vybavili zbraněmi atp.

    Podle mého názoru byla příprava na tento teroristický útok důkladná a proběhla s velkým předstihem. Od jednoho granátu nebo Molotovova koktejlu nemohlo všechno okamžitě vzplanout. V některých místnostech byly určitě umístěny další hořlavé materiály a v různých částech budovy docházelo ke žhářství. Nestává se, že by takový zásah způsobený člověkem přišel z něčeho malého. Vše bylo pečlivě připraveno. Ti, kdo spáchali monstrózní zločin, jsou kolečky ve stroji, kteří plnili svůj úkol, který jim byl přidělen.

    Určitě před tím měli nějakou přípravu. Možná se již účastnili nějakých nepřátelských akcí. Možná na Ukrajině, ve střední Asii, v Palestině. Od nuly, nestřílený, se nemůže chovat tak klidně, i když je pod vlivem některých psychofarmak.

    Zdá se mi, že úkol byl stanoven: co nejvíce obětí a co nejstrašnější teroristický útok. Aby se celý svět otřásl. Oheň byl založen tak, aby návštěvníci, dusící se kouřem, zpanikařili a křičeli hrůzou. Na jedné straně nezáleží na tom, jak člověk zemřel - na kulku nebo na kouř. Čím hroznější záběry, tím větší efekt.

    Příslušnost zadržených k ISIS nebyla nikdy nikde uvedena – ani od našich vyšetřovatelů, ani od nich samotných. Z toho, co jsem u členů této teroristické organizace potkal, mohu soudit: pokud něco udělají a budou dopadeni, první věc, kterou udělají, je přiznat svou účast. Navíc ISIS nejčastěji jedná jinak – sebevražedné pásy, výbuchy, braní rukojmích. Tady je taktika úplně jiná.

    Myslím si, že teroristický útok vyvinula, sponzorovala, provedla jedna ze západních zpravodajských služeb. Na celém světě vždy existovaly dvě nejmocnější zpravodajské služby – anglická a ruská. Řeči, že CIA je nyní údajně na prvním místě, nejsou pravdivé. MI6 se vždy zabývala střední Asií, jihovýchodem, tedy arabským světem. Nyní je úkolem otřást, rozdělit společnost, postavit pravoslavné křesťany proti muslimům, Rusy proti Tádžikům atd.

    S něčím souhlasím, na něco mám trochu jiný názor. Protesty prosím přímo na pana plukovníka.

    OdpovědětVymazat
  5. Z takticko technického pohledu nelze provedení akce a jejímu zhodnocení (Plukovník FSB v záloze Andrej Prispeškin hovoří) vytknout zásadní chybu. Drobné jistě, ale ne podstatné.
    ….jedna? Ze západních, jižních, severních, atd. zpravodajských služeb…. předhodila pachatele jakoby náhodně, skrytě, omylem, vyšetřovatelům s nástinem návodného přání o několika, víceméně možných organizátorech ze zahraničí těsného západu, nedalekého jihu, vzdáleného východu. Jen ten SEVER lze jistě vyloučit, tam je polární zima a pustina.
    Jinak, můžete si tu plkat co chcete pokud Kocour ….plody ducha v argumentační nouzi jsou trapné a jejich zesilování použitím spojení písmen „ SS, ..TLER, dětinské.
    Podotek: přístí boje na našem plácku, k mému smutku, se neodehrají za použití prostředků, ke kterým mám profesionální vztah, ale na účtech bank a jejich platebních terminálech. A to doslova, na to myslete.
    4p.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)