Prohledat tento blog

neděle 23. června 2024

Čtvrté patro

 Motto: až rozhodnou, tak projdu zdí, a nikdo z vás to nedovede zastavit…

(Milan Špalek)       





Tuto povídku bych rád věnoval všem předkům svým
 i předkům Staré Jahody, kteří kopali uhlí.

Zároveň bych chtěl připomenout smutné výročí 130 let od největšího důlního neštěstí v OKR, kdy v lokalitě Karviná – Doly došlo k několika výbuchům metanu. Z té doby už přetrval jen „Šikmý kostel“ svatého Petra z Alkantary a opuštěný hřbitov…



sobota 22. června 2024






Válka je, když se zabíjejí lidé, kteří se navzájem neznají, na rozkaz lidí, kteří se dobře znají, ale vzájemně se nezabíjejí.

(Albert Einstein)


středa 5. června 2024

Všechny barvy diskuze



   Kromě poslechu několika TV a rozhlasových stanic si docela často čtu na internetu. Články i diskuze. Články jsou pochopitelně odvislé od názoru autora, blogera, který je píše proto, že má pocit, že by měl něco sdělit světu. Jak to vidí on. 
Každý si vybere takový blog, který mu vyhovuje, který je komplementární k jiným zdrojům informací, které používá. Ovšem diskuze, pokud je pod článkem povolená - to je panečku jiné kafe!  


pondělí 3. června 2024

Svět podle Atapany

   Atapana, občanským jménem Mnislav Zelený je český etnograf, který projel kus světa. Byl dokonce zvolen náčelníkem jednoho indiánského kmene, žijícího v jihoamerickém pralese, Amazonii. Jeho pohled na svět je nezkažený politikou našeho světa. Jednoduchý, čistý, přírodní pohled na svět.



   Poslechněte si pozorně, co říká a sami posuďte, zda nějak podvádí. Jaký je to propastný rozdíl od ostatních komentátorů, novinářů nebo politiků našeho světa...



neděle 2. června 2024

Kráska a hrdina


   Tak jsem se dneska odpoledne brouzdal internetem, většinou předvolebním, narazil jsem na dva adepty, kteří by rádi do Evropského Parlamentu. A jak jsem se tak díval do těch obličejů, napadlo mě, jací jsou to lidé, kteří usilují o naši důvěru. Nehodlám a ani nemohu posuzovat jejich skutečné pohnutky nebo dokonce jejich vhodnost pro dané funkce nebo snad dokonce jejich morální profil. Jen jsem se chvíli díval do jejich tváří. Protože obraz je přece jenom méně matoucí, než slova. Zkuste to taky.