Prohledat tento blog

pondělí 3. června 2024

Svět podle Atapany

   Atapana, občanským jménem Mnislav Zelený je český etnograf, který projel kus světa. Byl dokonce zvolen náčelníkem jednoho indiánského kmene, žijícího v jihoamerickém pralese, Amazonii. Jeho pohled na svět je nezkažený politikou našeho světa. Jednoduchý, čistý, přírodní pohled na svět.



   Poslechněte si pozorně, co říká a sami posuďte, zda nějak podvádí. Jaký je to propastný rozdíl od ostatních komentátorů, novinářů nebo politiků našeho světa...



8 komentářů:

  1. Jistě. Ale není nad to občas navštívit civilizaci, pořádně se vysprchovat a nechat si spravit zuby.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám natočneno několik rozhovorů s Atapanou. Ona ta primitivní civilizace přistupuje k životu jinak. Smířlivěji. A stejně tak i k smrti. Je to člověkem neovlivnitelný "světa běh", naposledy chápaný lidmi snad někdy ve středověku. Tehdy si lidé ještě nenamlouvali, že jsou středem vesmíru.
    Do toho módu se lidské myšlení může přepnout jedině, když pár lidí přežije nějakou globální katastrofu. "Smiř se s tím, co nedokážeš změnit". Tenhle neexaktický a nesebestředný pohled na svět mě začíná přiítahovat čím dál tím silněji.
    A asi nejsem sám. Atapanu si přišlo prohlédnout za půl dne půl tisíce lidí. Na té jednooduché filisofii asi něco bude, Schumi...
    Budu shánět Zeleného knihu. Tu jsem ještě nečetl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..........konec cesty životem a "Tenhle neexaktický a nesebestředný pohled na svět mě začíná přiítahovat čím dál tím silněji. " asi jsem na tom stejně. Pokora, klídek.
      4p

      Vymazat
    2. Jenže na druhou stranu, zatím to co mnozí pokládali za nezměnitelné, jiní měnili a změnili tak, že oni mnozí by se nechtěli vrátit zpátky. Jádro pudla je jak rozeznat změnitelné od nezměnitelného, a jak předvídat důsledky změny změnitelného.

      Vymazat
  3. teoreticky to znie dobre, ale prax ukazuje ze nie az tak. Preco Indiani dopadli ako dopadli?? Pretoze sa zmierili s tym ze defacto vyvoj neexistuje. Max. tak vytvoria incku alebo aztecku civilizaciu a nasledne ich znicilo par stoviek Spanielov. Pretoze sa zmierili so vsetkym. Ak by Rusi praktikovali rovnaky pristup, tak uz davno Nemci vladnu svetu a Rusi su niekde v rezervacii alebo hynu pri tazbach v bani pre velkeho majstra.

    OdpovědětVymazat
  4. Mnislava nevnímám jako člověka, který mi doporučuje "život indiána z Amazonie". Ale jeho "přístup k životu", který indiáni vedou a nemají/nechtějí jinou volbu. Oni tam třeba hovoří s přírodními duchy, my tomu říkáme "zpytování svědomí". Oni vnímají smrt (i svoji) prostě jako ukončení života, něco co k životu patří. Atd.
    Přečtěte si něco od Zeleného. Něco málo najdete i na Rádiu Universum.

    OdpovědětVymazat
  5. Na Knihobotu je jedna kniha za 777 korun. Dalších pět vyprodáno.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)