Prohledat tento blog

sobota 22. června 2024






Válka je, když se zabíjejí lidé, kteří se navzájem neznají, na rozkaz lidí, kteří se dobře znají, ale vzájemně se nezabíjejí.

(Albert Einstein)



V jednoduchosti je síla. 

   Rovnice i pravda vyřčená Albertem Einsteinem jsou zdánlivě neuvěřitelně  jednoduché. A stojí přitom na nich fyzika i lidská společnost. 

   Jenže lidé asi nemají rádi jednoduché věci. Musí si to zkomplikovat. Nejjednodušší model sluneční soustavy je model heliocentrický. Ale místo systému, který je schopen vysvětlit složité pohyby planet i jejich měsíců, začali tehdejší je vědátoři vysvětlovat výsledky pozorování pomocí složitých schemat. Jenom proto, aby Zeměkoule mohla být podle tehdejšího názoru uprostřed.

   Podobných případů vidíme kolem sebe spoustu. Někdy mám pocit, že se takto vysvětlují všechny jevy, fyzikální a hlavně společenské. V médiích, na internetu i při hovorech mezi lidmi.

   Několik příkladů: Atta a sebevražedný útok na newyorská Dvojčata. Kolik nedokazatelných teorií jsem četl. Od tvrzení, že se výšková budova nemůže takto zhroutit, že se muselo jednat o řízený odstřel a nálože už byly zabudovávány při stavbě, že toto vše byl jen filmový trik - žádná letadla do budov totiž nenarazila. Ten záznam sice existuje na desítkách videokamer amatérských, bezpečnostních i záznamů profesionálů, ale někteří stále tvrdí, že to tak nemohlo být, že železo v konstrukci nemůže  natolik změknout při hoření leteckéhop kerosenu. Atd.

   Například pan Jindřich Kulhavý připomíná podcivný nález pasů vůdce teroristů Atty v troskách údajně letadly zničených Dvojčat v New Yorku. Maličkost - slovíčko "údajně". Proč údajně? Buď se ty pasy nalezly (zajímavé, že jenom jejich) nebo ne. Slovo "údajně" v té zprávě nemá místo.

   Nebo názoru pana Dluhého - Smitha: Po světě poletuje "chytrý prach", nanoroboti, kteří ovládají naše myšlení. Kde to množství vyrábějí? Proč už někdo takového nanorobota neulovil, neprozkoumal a neveřejnil výsledky? Přitom biologie má ovládání psychiky už dávno vyřešeno. Toxoplasmoza...

   Kondenzační pásy za letadly - v tom množství by se nedaly lety utajit. Navic existují letecké odpovídače - Flight Radar. Všechna ta letadla by musela mít vypnuty palubní odpovídače, protože rozprašování několika tun materiálu by pasažérům letadla a hlavně leteckému personálu nemohla ujít. Musely by to být tajné vojenské lety. Jenže - kondensační pásy se přece tvoří i za běžnými dopravními letadly.  

   Neuvěřitelně složitý systém bludů, podobný někdejším geocentrickým představám o vesmíru.

   Ale musím souhlasit s Schumacherem - lidé  většinou mají to, co si zaslouží. Lidé, kteří osídlují úrodnou tuftovou půdu pod sopkami prostě musí počítat s tím, že se jednou vulkán probudí, začne soptit a přidou o všechno. Někdy i o život. Daň za tu úrodnou půdu a předchozí život v relativní spokojenosti. Ale neberou to v úvahu.

   Nebo politika: Nyní již samozvanec, ukrajinský president  Zelenský. Jeho podpora přitom s pokračující válkou klesá. Ještě na začátku války měl ukrajinský prezident podporu téměř 90 % občanů. Podle nynějších průzkumů se ale jeho důvěra dostala na 65 % a dále klesá. Jenže to je pořád nadpoloviční většina obyvatel. Hospodářství začíná mít vážné problémy, spousta Ukrajinců se rozutekla po světě. Statisíce mrtvých na frontě. Východ země totálně rozbitý. Spousta půdy a nalezišť surovin už byla věrchuškou prodána Západu a USA. I Čína má na Ukrajině své nemalé pozemky. A pořád nadpoloviční většina...

   Co si Ukrajinci zvolili, to mají. Když jim násilně odvádějí chlapy na frontu, rozčilují se jenom místně, jen když se jich to osobně týká. Co se děje ve vedlejší vesnici nebo ulici je nezajímá - mají svoje problémy. Místo toho, aby se vzepřeli státní moc tak se snaží, každý sám nějak situaci vyřešit, Útěky přes hranice, v přestrojení, s falešnými (velmi drahými) doklady, riskantní přeplavby přes pohraniční řeku. 

   Hluční ukrajinští vlastenci, kteří si na "hurávlastenectví" postavili svou kariéru. Kteří posílají na frontu své spouobčany - ale včas "uklidili" svou rodinu a majetek do bezpečí. Vlastenecké řečičky...

    Na selfie videu mladá Ukrajinka, cca 25 let, pečlivě nalíčená, s dlouhými, na růžovo namalovanými nehty vypráví, že vyzvala svého manžela, ať jde na frontu bojovat za Ukrajinu. Když odmítnul, udala ho mobilizačním úřadům a ti ho tam poslali. Nevím, jestli je za takové udání nějaká finanční odměna - nebo ji už její mladý manžel začal nudit. To se z videa nedozvíme. 

   Ale o postojích mladých Ukrajinců a Ukrajinek to vypovídá docela dost. "Vlastenci" jsou nejpřesvědčenější v bezpečí, za frontou. Na frontě jsou totiž zabíjeni a nenávist k Rusku, pokud vůbec byla nějaká (hodně Ukrajinců je ruské národnosti, spousta z nich žije ve smíšených manželstvích), roste. Ale současně i strach ze smrti. Někteří se snaží jen přežít, někteří dezertovat, jiní zase raději zvolí zajetí. Na tyhle jedince je soustředěna pozornost ukrajinských politruků a právě ti jsou nejčastějším cílem "kulky do zad" nebo, dneska, náletu vlastních vraždících dronů. Když se jim totiž dezerce nebo zajetí povede, jsou po "vytěžení" odvedeni do zápolí a je jim umžněno spojení s rodinou i přáteli. To má velmi rozkladný vliv na jejich bývalé spolubojovníky a spoluobčany. 

   Až se začnou mobilizovat i ženy patřičného věku, na Ukrajině násilím, v Rusku spíše dobrovolně pod vlivem vlastenecké propagandy, se začne civilní společnost hroutit bude se snažit schovat nebo utéct. Kdo měl příležitost už na Ukrajině není. Takže: Mají co chtěli a není mi jich líto. 

   Některých vůbec. Třeba toho chorobně tlustého chlápka ve vojenském, který v ukrajinské TV navrhoval nasadit do pohaniční řeky Tisy piraně, aby se do Rumunska nedostal nikdo živý. Sám by vydal aspoň za tři běžné lidi. A o podmínkách, v jakých jsou schopny žít piraně neví nic a ani netuší. Ale žvaní. Nenávistně. 

Vlastenectví je pojem, který je dnes jaksi zprofanovaný. 
Vlastenectví - nacionalismus - nacismus. 
Vlastně totéž, jenom s jinou intenzitou, jinou mírou nadšení.

   Asi se s tím nedá nic dělat. Včera jsem viděl v TV rvačku fanoušků mezi Srby a Bosňáky. Nešlo tam už o nějaký fotbalový zápas. Srbští fanoušci jen skandovali "Vladimír Putin!" To rozdáždilo druhou stranu natolik, že začali po Srbech házet židle a ti to opětovali. Takže na Balkáně stačí docela málo. Vždycky stačilo.

   K těm symbolům: Asi máme ještě nějaké středo / starověké tendence učinit z politického postoje symbol hnutí, vedené známou postavou. Hitlerovci, Leninovci, Stalinovci, Polpotovci, Putinovci atd. A máme přitom (asi) pocit, že zmíněná postava může za všecho špatné nebo dobré co se děje, záleží jen na které straně konfliktu stojíme. A že odstraněním / zbožštěním  toho člověka se všechno zlepší. 

   Takže stačí tu postavu odstranit a věc by byla vyřešena. Takže aby Rusko padlo, stačí zabít Putina. Nebo naopak Vladimíra Zelenského a vzápětí dojde k jednáním, které zastaví boje na Ukrajině. Na to ale existují prostředky, nemusí to být zrovna atentátník s pistolí nebo bombu. Nebo kuchař s lahvičkou jedu. 

   Třeba Rusko má "nesetřelitelné" ultrasonické rakety, které na vzdálenost tisíců kilometrů zasáhnou přesně svůj cíl s přesností na několik metrů. Asi je opravdu mají a určitě mají v Kyjevě dost udavačů, kteří by RF "nahlásili", kde se právě Zelenský nachází. Normálně, telefonátem nějaké soukromé osobě v Rusku a ta to potom pošle dál. Telefonní ani internetové spojení mezi Ukrajinou a Ruskem totiž nebylo kupodivu přerušeno, ačkoliv se jím valí propaganda oběma směry. Nejspíš to oběma stranám vyhovuje. Z komunikace se dá kupodivu vytěžit spusta zajímavých informací. 

   Ale jsou si vědomi, že takový čin by situaci na Ukrajině nikam neposunul. Jenom by nebylo s kým jednat a následné dohody by mohly být kdykoliv zpětně napadeny. Ten celosvětový konflikt, II. světová válka už vlastně dávno probíhá. Hrozí se jadernými zbraněmi, klasickými armádami a uvalují se hospodářské sankce. Pořádají se vojenská cvičení u hranic se zadánám "útok nepřítele nejadernými zbraněmui". Shánějí se spojenci. Třeba BRICS. (Zdá se, že druhá strana celosvětového konfliktu se poněkud rozpadá, někteří členové vystupují ze společenství, které se jim jeví jako neperspektivní a dokonce přecházejí na druhou stranu.)

   Takže v té situaci musí být něco jiného. Někdo se intenzívně stará o to, aby konflikt mezi Východem a Západem neuhasl, umožňoval tam prodávat zbraně a skupovat pozemky a zároveň neeskaloval do celosvětové jaderné apokalypsy. To by totiž znamenalo zničení civilizace na celé severní polokouli. A z radioaktivního spáleniště nikdo nic nemá. Infrastruktura poničená, zemědělství vlivem jaderné zimy nefunkční, zásoby začnou docházet a vymírajici populace je neschopná práce. 

   Otázka kdo není nezodpověditelná. Údajně je to 1% lidí, kteří přes prostředníky drží ve svých rukou většinu moci a celosvětového kapitálu. Ale je to jenom neprokázatelný předpoklad. Neprokázatelný jen do doby, dokud bude to 1%  vládnout informačními prostředky i vládami.

   Ale v téhle sféře není koho označit za "viníka", protože ho neznáme a je navíc "kolektivní". Takže místo toho se pozornost soustředí na představitele moci. Politiky, vlády. Jenže (podle mě) ani to nejsou praví viníci. Sdělovací prostředky také ne, protože to jsou valnou většinou  loutky skutečné "věrchušky". To oni soustřeďují pozornost na marginálie.

   Viníky toho všeho jsou obyčejní lidé, kteří podléhají obecnému "narativu", propagandě a chovají se - jako zvířecí tlupa. Nejspíš opice, primáti. Pokud se budete dost dlouho věnovat pozorování vztahů v tlupě primátů, zjistíte, že jsou tam všechny typy osobností jako u lidí. Alfa samec, jeho předpokládaní nástupci (korunní princi), jeho suita, silové složky, mladí samci, kteří se nedostali ani do nejbližšího okruhu alfa samce, jeho konkubíny a jejich potomci, které ochraňuje. A pak jiné samice, které zabřezly s někým jiným, které neochraňuje (nejsou to jeho potomci) a ocitají tak na okraji společnosti. Prostě spodina, lid. Kromě sdělovacích prostředků, které tam opravdu nejsou, je to vlastně celá lidská společnost v malém vzorku populace.

   Takže chyba je nejspíš v lidské (opičí / zvířecí) povaze. Co mě nejvíc překvapilo je fakt, že i mezi šimpanzi občas vypukne válka, kterou bychom mohli přirovnat nějaké velké válce mezi lidmi. Několik tlup se spojí a bojuje o bezpečný prostor, o zdroje potravy, o vodu. Když jedna strana vyhraje a druhá strana se odstěhuje na méně výhodné místo, mezi vítězi opět nastanou rozbroje mezi jednotlivými tlupami. Jediný rozdíl od lidí je ten, že nefunguje propaganda, která by způsobila, že mezi sebou nebojují "zástupci moci" jako u lidí, ale představitelé moci osobně.  Pokud jedna strana prohraje, je decimována včetně svých alfa samců, samice "jdou do otroctví". V tom je vše tak nějak "poctivější".

   A našich (lidských, internetových) sférách místo toho, abychom se pokoušeli zjistit, o co tu vlastně jde, řešíme, jestli je paní Macronová žena nebo muž,  zda Joe Biden vydrží do voleb příčetný nebo dokonce živý, jaké proceno naděje na úspěch má ta nebo ona strana, kdo co kde řekl a jaké to bude mít následky. Případně vysvětlujeme svému okolí, jak to vlastně  myslel a rozčilujeme se, že to okolí vidí události jinak, než my.




Čím se od nás liší? Nežvaní, konají a každý sám za sebe.

4 komentáře:

  1. Ach jo. Vidím také tak. Nemám s čím polemizovat. Jen doplním, co pozoruji, politici, vůdci.... Vladimira Vadimiroviče nevyjímaje, třebaže možná má vnitřní názor odlišný od projevovaného, jenže jede na tygru, místo aby vládli událostem, nechají se jimi ovládat. A ekonomicky nahlédnuto, projevuje se efekt již vynaložených nákladů.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano "Puťka" jede na tygru. I doma. Opozice ve "věrchušce je nemalá. Ale zatím se drží a všichni Rusové, které znám osobně mu fandí. Protože kdyby spadl, Rusko by bylo ve velkém nebezpečí. Vzdálené gubernie totiž mají pocitm že z rozpočtu nedostávají dost a že by se dokázaly samy "zpeněžit" lépe. Jenže - Svatoplukovy pruty. A KoZa se pokouší ty okrajové gubernie přivést do stavu exaltovaného vlastenectví. Barevné revoluce. Proto je tam třeba mít "svého" gubernátora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nemusíte chodit do gubernií. Stačí se podívat na rozpad Československa.

      Vymazat
  3. Mám jinou relevantní oprávněnou obavu, že je to tu vezme každý sám za sebe, a já už nebudu mít sílu ani prostředky 4P
    Podotek: takže jsou ty obavy vlastně 3!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)