Prohledat tento blog

sobota 17. srpna 2024

Před koncem života

...naše největší nebezpečí pro "činitele"  je v tom, že si hodně pamatujeme. A také se nedáme hned tak opít rohlíkem. (Ivan Vyskočil)



Dostal jsem v tom vedru řetězový mail. Ne, že bych s ním absolutně souhlasil, ale je v něm hodně pravdy. Pokud ho neznáte, tak si ho přečtěte taky.


     Mnoho nás už zemřelo a těm, kteří jsou stále zde, se říká ti  “starší."
  • Narodili se ve 40.-50. letech.
  • Vyrůstali v 50.-60. letech.
  • Studovali v 60.-70. letech.
  • Prožili spolu 70.-80.-90. léta.
  • Vdali se, oženili se a objevovali svět v 70.-80.-90. letech.
  • Zažili dobrodružství 90. let.
  • Přehoupli se do roku 2000.
  • V roce 2010 byli už ti “moudřejší”.
  • A v letech 2020 šli dál.
  • Ukázalo se, prošli OSMI různými desetiletími...
  • DVĚ různá století...
  • DVĚ různá tisíciletí...
  • Přešli od telefonu s operátorem pro dálkové hovory a placených telefonních budek k videohovorům po celém světě.
  • Přešli od černobílých snímků k YouTube, od vinylů k online hudbě, od ručně psaných dopisů na e-maily a Whats App.
  • Od živých her v rádiu a černobílé televize, k barevné a poté k HD 3D.
  • Chodili do videopůjčovny a teď se dívají na Netflix.
  • Poznali první počítače, děrné štítky, magnetofonové pásky, disky a teď mají gigabajty a megabajty v chytrých telefonech.
  • Celé dětství nosili kraťasy, potom kalhoty do zvonu a minisukně, boty na jehlách i na platformě, kombinézy a modré džíny.
  • Vyhnuli se dětské paralýze, meningitidě, obrně, tuberkulóze, prasečí chřipce.
  • Měli první kolečkové brusle se 4 kolečky, tříkolku, kolo, moped, auto na benzín nebo naftu a teď jezdí hybridy nebo elektrickými auty.
  • Hráli člověče nezlob se, šachy, dámu, prší, kuličky a monopoly. Teď je tady candy crush na jejich smartphonech.
  • Hodně četli. Tancovali na zábavách a diskotékách. Jezdili na čundry, na chmel, na brambory a venku si pekli buřty na klacíku.
  • Náboženství spolužáků nebylo předmětem jejich sporů a diskuzí.
  • Pili vodu ze studny a z kohoutku, limonádu ze skleněných lahví. Zeleninu a ovoce na talíři měli vždy čerstvou.
  • Ano, hodně toho zažili, ale jak krásný život měli! 
  • Mohli bychom je popsat jako „bývalé ročníky“, lidi, kteří se narodili v 40.-50. letech, kteří měli analogové dětství a digitální dospělost.
  • Měli bychom mluvit o biologické revoluci.
  • Byli svědky události molekulární biologie: byly objeveny molekuly života DNA, RNA atd.
  • Když vidíte vše, co z toho vzešlo: genová terapie, genové otisky prstů a jiné, tak pokrok je ohromující!
  • Tak nějak ONI to "viděli všechno"!
  • Tato generace doslova žila a byla svědkem daleko více událostí, než jakákoliv jiná v každé dimenzi života.
  • Je to generace, která se doslova přizpůsobila "změně".
  • Velká gratulace této velmi speciální generaci, která navždy zůstane jedinečná.
Jsme to my, dnešní důchodci️, tak už nás nechte na pokoji, a nenavážejte se do nás každodenně v médiích, v parlamentu, ve vládě...


   Budete mít vy, mladí a perspektivní, dost odvahy někdy sepsat podobný pamflet? 

   Nebo si to raději zakážete, protože už nebude být na co hrdý a dny budete trávit přemýšlením, jakého jste dnes pohlaví a ve strachu, že shoříte při soudném dni? Že jste Last generation?


P.S.: Pokud jste se rozhodli, že do takového světa nechcete porodit své děti, 
máte pravdu, budete Poslední generace.

====================












  O lidské blbosti 




    Aktuálně čelíme srážce s lidskou hloupostí. Octli jsme se v delikátní situaci, kdy vzdělaný blbec je blbější, než blbec nevzdělaný. Většina pitomostí, které se stanou zákonem, vyhláškou, předpisem, normou, má zištný motiv, kdy si někdo mocný vylobuje u vzdělaných blbců v parlamentu regulaci, zákaz anebo daň, aby na tom vydělal. Škoda, kterou utrpíme od nevzdělaných blbců, se kterými se potkáváme tváří v tvář, je marginální.

   V souvislosti s přežitím v minulosti platilo, že je třeba sledovat trendy, držet krok s dobou, zůstat konkurenceschopný, předvídat budoucnost. Dnes ovšem taková strategie znamená adaptovat se na dekadenci, primitivní konzumerismus, ideologický fanatizmus a respektovat různé zvrhlosti a deviace. Především ale rezignovat na to, co činilo snesitelnou naši minulost. Kdo se tedy snaží přežít důstojně, krok s dobou nedrží. A proti budoucnosti chystá kruhovou obranu.

   Nemá cenu přežít jinak, než důstojně, s noblesou, ale také svobodně a v pravdě. Člověk má vědět, co se děje se světem, ale měl by to sledovat pouze periferním zrakem. Na mediální hysterii reagovat jen lehkým pozvednutím obočí. Neangažovat se v žabomyších konfliktech. A číst jen dobré autory. Trpět s autory poplatnými při televizi nebo v novinách je zbytečný masochizmus. Dostatečnou představu si člověk udělá ze Seznamu, kam mu chodí pošta. Univerzální návod, jak nebláznit z této doby, ale neexistuje. Každý musí zjistit, co pomáhá právě jemu, co funguje v jeho situaci.

   Letos nám zmrzly meruňky a švestek zůstalo právě jen na povidla. Dařilo se ale rajčatům, a mimořádně také cibuli a česneku. Také brambor je na celou sezónu. Dřeva na zimu máme dostatek pro případ, že by plyn byl nad naše možnosti. Přestože se v obchodě rozšiřuje sortiment potravin, které vzhledem k jejich absurdním cenám nekupujeme, hlad nám nehrozí. Nejsme závislí na drogách ani na turistických destinacích, takže máme slušnou šanci přežít při skromném životním režimu evropskou deindustrializaci, debilizaci a na ni navazující bídu.




4 komentáře:

  1. Tož já asi přesluhuji, jsem ročník 1938 a studoval jsem už za Gottwalda a jeho bandy. Přežil jsem Protektorat Böhmen und Mähren, puč v r. 1948, v okupačním roce 1968 jsem s malými dětmi odjel na návštěvu příbuzných v SRN a zapomněl se vrátit, teprve 1990 jsem navštívil hroby mezitím zemřelých. Takže jsem sám rozhodoval, co musím udělat, abych mohl své děti vychovat a vyškolit po svém. Nikdy jsem nelitoval, nejvíc mi ale vadilo, že místní konšelé vypudili moji maminku jako příslušnici nepřátelské třídy z jejího bytu, dožila u svého bratra. Opakovali tím sdtejnou politiku, jako Gestápo, když zatklo 1940 mého tatínka, vyhodilo nás, t.j. maminku a 3 děti z bytu, ten si vzal zaměstnanec Gestápa a jenom náš dědeček měl úspěch, přežili jsme v pokoji s kusem chodby přehraženým závěsem v historickém pavlačáku, který pro nás zorganizoval. Dále už jsme to zvládli, i když jsewm musel studovat 170 km od maminky, abych dostal stipendium, musel jsem mít průměrný prospěch 1,5, to stačilo na internát s 20 lůžky na jednom pokoji a stravu. Nějaký tenis nebo házenou, jako jakýsi Klaus, na to nebylo ani pomyšlení. Jedna přítelkyně to popsala takto: ¨život je tvrdý, jako pečená vepřová plec a vše musíme skousnout.¨ Nu, a tak jsem to zatím ve zdraví dotáhl do svých 85.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji MiIdo, máte tuhý kořínek!
      Rád bych vás dohonil, ale jsem o 10 roků zpátky. Zatím ještě pracuji, protože bych jinak seděl doma a přemýšlel, která choroba se mě ještě chytí.

      Vymazat
  2. Hodnocení autorské skupiny dotčeného dokumentu, vzdělaných blbců:
    Lidé, jejichž kognitivní schopnosti a dovednosti jsou relativně omezené, vede k nereálnému dojmu o jejich nadřazenosti, jelikož si svých limitů nejsou vědomi, případně je vytěsňují. Z čehož jednoznačně plyne představa, že "kognitivně omezení" (tedy cosi, čemu někteří říkali "podlidé") by měli držet ústa a dělat to, co jim "kognitivně nadprůměrní" (asi tedy "nadlidé") nařizují, protože vlastně nejsou s to vynikajícnost toho nařizovaného vůbec pochopit.
    Je to, pochopitelně, jejich naprostá pit..ost.
    4p

    OdpovědětVymazat
  3. Pitoresknost... Tenhle soubor faktů si leckdo mohl ověřit na ZVS. (Základní vojenské službě.)
    ZVS - jev, který byl úspěšně zlikvidován, protože nebylo proč mít občany schopné obrany
    proti vnějšímu i vnitřnímu nepříteli. Jenže teď nemáme ani občany schopné útoku na Rusa...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)