Prohledat tento blog

neděle 25. srpna 2024

Tak nám zabásli Pavla Durova...

Jemný, téměř dívčí obličej...

  Nevím proč, asi jsem už fakt nesnášenlivý dědek a začíná to na mě být vidět na první pohled, ale čerstvě zatčený multimiliardář Pavel Durov se mi nelíbil na fotce ještě předtím, než jsem se dozvěděl, kolik má peněz a jak vypadá jeho, jak to říct slušně...  asistentka. Podobný typ, zlatokopka. Svůj k svému.




   Mladý, štíhlý, snad až příliš hezký týpek, na kterého asi dost letí holky. Což o to, takových týpků (i bohatých) je na světě poměrně dost. Třeba nedávno zesnulý Alain Delon. Ale ten mě odjakživa nechával chladným. Nebylo na  něm prvoplánově vidět, že si je vědom těch svých předností. Nebo uhrál, že si toho není vědom. 

   Telegram je bezplatná aplikace pro zasílání zpráv, která umožňuje uživatelům posílat textové zprávy, fotografie, videa, soubory a hlasové zprávy. Telegram se stal populární po celém světě, zejména v zemích s omezeným přístupem k nezávislým médiím. Telegram je známý svým nezávislým přístupem, což vedlo k jeho zablokování či omezení v některých zemích včetně Ruska. Aplikaci založil v roce 2013 ruský podnikatel Pavel Durov, který byl v sobotu večer zatčen na letišti Bourget v Paříži. Po zatčení Durova Rusko kritizovalo Francii za diktátorské praktiky a někteří ruští blogeři vyzvali k protestům u francouzských ambasád.

   Francie před dvěma lety kritizovala i společnost Rumble, která je platformou pro sdílení videí, podobná YouTube, jež byla založena v roce 2013 Chrisem Pavlovským. Platforma si získala popularitu jako alternativa k jiným videoplatformám díky svému zaměření na svobodu projevu a menší cenzuru obsahu. V roce 2022 došlo ke sporu mezi Francií a platformou Rumble, když Francie požadovala, aby Rumble cenzuroval určité obsahové prvky, zejména proruské materiály. Rumble odmítl tyto požadavky splnit, což vedlo k jeho rozhodnutí stáhnout svou platformu z Francie a zahájit právní kroky proti francouzským úřadům. Rumble byl v květnu 2024 zablokován i v Rusku kvůli tomu, že platforma odmítla vyhovět jeho cenzurním požadavkům.

   Nic proti tomu. Jde tady o boj o moc (tedy informace a přístup k nim) a ten boj je kontinuální a letitý. Dokonce mě ani nijak neirituje Durovovo konto. Prostě mi vadí jeho jakási "suverenita", tedy viditelná nadřazenost nad ostatními lidmi. Nedoknutelný...  








   Dráždí mě to velmi. Stejně jako u mnohých jiných. Třeba i (na 80% gay) Emanuel Macron a někteří naši politici - nejen vládní. Kdyby se takový týpek objevil v Ostravě v padesátých letech, asi by do půl hodiny od někoho dostal přes držku a už by o tu nadřazenost (a možná i pár zubů) na nějakou dobu přišel.

 

 
   A teď "nedoknutelného" který ukázal fakáč i VVP zatkne na Západě francouzský Národní úřad pro boj proti podvodům (ONAF) kvůli údajnému napomáhání Rusku, napomáhání k různým zločinům včetně terorismu, obchodování s narkotiky a podvodu pod zástěrkou údajného "nedostatku moderátorů". 


   Popsal to zakladatel platformy Exec Sean Linehan: "Představte si, že vlastníte velký bytový komplex a Francie řekne, že je zákonnou povinností umístit mikrofony do každé místnosti a nechat nás poslouchat." Vy řeknete: "Ne, lidé by měli mít možnost vést soukromé rozhovory." Tak vás prostě  zavřou. "Poslouchat budeš!"

   Cenzura je prý nutná a teroristé musí být pod dozorem. Jenže sám Durov například vypnul skupinu "Dobré ráno Dagestáne", která byla zodpovědná za nedávné antisemitské nepokoje na letišti v Dagestánu a hlásala ultrakonzervativní islámské postoje. Jenže - je opravdu moudré nechat síť vbez dozoru?

   Telegram zásadně spolupracoval s Europolem a cituji Europol: "Společnost vynaložila značné úsilí na vykořenění těch, kdo zneužívají platformu, a to jak posílením své technické kapacity v boji proti škodlivému obsahu, tak navázáním úzkého partnerství s mezinárodními organizacemi, jako je Europol." Ale to už nyní nestačí, žijeme v době, kdy hlavní slovo mají tajné služby a ty prostě chtějí přístup.

   V rozhovoru s Tuckerem Carlsonem Durov prozradil, že FBI oslovila inženýra Telegramu a snažila se ho tajně najmout, aby nainstaloval zadní vrátka, která by americkým zpravodajským službám umožnila špehovat uživatele. Určitě o to samé pokoušeli i Rusové a další tajné služby.

   V poslední době už je nepřehlédnutelná snaha o cenzuru a dohled nad "třídním nepřítelem" na Západě. Hlavními nepřáteli se nyní stali Musk a Durov. Mark Zuckerberg, který nemá koule, většinou spolupracuje a tak má klid. Dokážeme si představit, že by ve Francii zatkli Muska? Jistě, že ne. Jenže Durov je kromě Francouze také Rus a ten se zatknout může.

   Zatčením Durova nyní Francie symbolicky dovršila současný nešťastný dějinný vývoj všech směrnic a nařízení EU i členských států, směřující ke smazání rozdílů mezi dvěma mocenskými celky, k přístupu tajných služeb do digitálního prostoru internetu, který dle mého začal před více než 8 lety hysterií kolem tzv. Russiagate. A to je to, co zde na sítích s dalšími stále kritizujeme. My přece žijeme v demokracii a tohle by tady nemělo být možné. Vizitkou Západu byl vždy odpor ke zneužití moci a to nejen jinde na světě, ale především vlastními vládami a vlastními tajnými službami. Co se to stalo?

   Samozřejmě bude nyní Rusko hlasitě hájit svého rodáka a to právem. David Sachs a mnoho dalších je přesvědčeno, že zatčení proběhlo na žádost USA a dalo tak Rusku do ruky zbraň, o které se mu ani nesnilo a Rusko toho zcela právem nyní maximálně využije.

   Ale nějak jsem odbočil. Chtěl jsem popsat můj postoj k vyvoleným. Vždy vzpomenu na film Dobyvatelé ztracené archy, kde je scéna, jak Indiana Jones najednou stojí sám proti arabskému šermíři s mečem a vypadá to pro něj moc zle. V původním překladu, (než jsme začali být nesmyslně slušní a podporovat Pride Parade a transgender, Last generation, Green deal atd.) zazní lakonický text "Běž do hajzlu!" načež Harrison Ford vytáhne svůj colt a šermíře, který tam dělá to velké divadlo s mečem prostě zastřelí. 

   Ta scéna mi jednoduše zůstala v mozku a když kolem vidím ty různé šermíře slovy, nerokazatelnými argumenty, mocnými příznivci nebo svým kontem v bance mám jim chuť říct onu Harrisonovu repliku a ....

  No nedivte se, jsem jenom sprostý chachar z havířské kolonky v Orlové a nemám žádné vychování.


===

Dodatek



Všimněte si oné mužské nadřazenosti, jak se dívají páni (asi politici)
na asistentku, která jim něco donesla. Musí
 je totiž iritovat,
že ta slečna je nejen o hlavu větší, ale neskonale hezčí.

   A ještě: Vzpomněl jsem si na starého loutkáře (skutečně, vyráběl loutky pro loutkové divadlo) který občas nám, mladým donesl něco dobrého na zub od své milující manželky. t

Doprovázel to vždy rčením, "Žer, nemlaskej  a nedrob!" Moudrý pán.  

Vzpomenu na něho vždy, když se někdo dostane ke krmelci a začne hlasitě mlaskat. Je to běžné nejen v Kotlince, ale i jinde. A vždy bylo.


11 komentářů:

  1. I má oblíbená scéna.

    Durov.... Bude to zajímavé. Co je to za hru. S čím Francouzi vylezou, co, kdo je za tím. USA?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeví se to zatím tak, že buď chtějí z Durova vymámit šifrovací klíče (zadní vrátka) do systému Telegramu a mít tak přehled hlavně o svých (EU) občanech nebo Pavlíka donutit, aby Telegram prodal někomu, kdo nemá tak pevné zásady - třeba (Mark Zuckerberg) a ten by ta vrátka otevřel nejvyšší nabídce. Frantící mlčí nebo mlží a drží Durova v absolutní izolaci. No uvidíme.

      Vymazat
    2. V takové pozici je prvořadé nemít přístup vynutitelný násilím.

      Vymazat
    3. Především jde o čas. Francouzi nemají legální možnost Durova libovolně dlouho mimo "právní prostor" deponovat jako na Guantanamo. Potíží je "veřejnost" procesu. Právníci. Durov má, relativně, času dost. Některé mocné na své straně.

      Vymazat
    4. Durovové jsou naštěstí dva. Jeden to vymyslel (ten ne tak hezký) a druhý to uvedl do života - prodal. Kdesi jsem zaslechl, že vstup do systému Telegramu byl po několika hodinách po zatčení Pavla zásadně změněn.

      A je zajímavé, že se hned objevila zlatokopka, která toho hezčího z bratrů obvinila z neplacení alimentů a týrání (jejich společných) dětí. Ty scénáře jsou fakt dost nudné. (Assange a jiní). To nemůžou sehnat nějakou lepší záminku? Je ale fakt, že narcis Pavlík v tom ohledu asi moc čisté svědomí nemá.

      Vymazat
    5. Synáček (můj) tvrdí, že takové systémy mají variabilní klíče, musíte vědět, který použít.

      Vymazat
    6. Ona by ta zlatokopka mohla být tím, kdo Durova obviní z něčeho obecně nehezkého. Do Paříže cestoval s jinou "odbornou" spolupracovnicí v oboru kryptoměn. Podle mě hezčí a mladší. A ta někam zmizela.
      P.S.: To Pavlovo zmraženém semeno je jednak předražené, jednak by mohlo nést tu jeho narcistní povahu. Ale to by se poznalo až po letech.

      Vymazat
  2. ..........jak jen se řekne v zakázané řeči "velké divadlo" ?No...
    4p

    OdpovědětVymazat
  3. Není co dodat. Svět se zbláznil a kdo je proti bude na pranýři. Žádná evoluce ani reforma se konat prostě nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na "holuba" jedině S&B Special Slug Magnum, 12/76, 17.5mm, 32g, i na "BABUJAGU" z automatu Hatsan Escort Xtreme RealTree APHD je řešení.
      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)