Prohledat tento blog

pondělí 3. března 2014

Majdan týden po...

  Úvaha politického neználka


   Jestli jsem v roce ´68 u nás "tlak západu" necítil, na Ukrajině ano - možná proto, že jsme tentokrát byli součásti toho přinejmenším politicko-mediálního tlaku.  
Červené světlo se mi rozsvítilo v okamžiku, kdy jsem viděl fotky - mobil s fotoaparátem už má skoro každý. Viděl jsem chlápka, který docela zkušeně točil nad hlavou těžkým řetězem a útočil na stojící policajty a pak další snímky: člověk, který ze světlic improvizoval jakési malé dělo a pak velký prak na vrhání zápalných láhví. Molotovovy koktaily.

  Tady demonstrující citelným a zkušeným  způsobem útočili na policajty, kteří bez pohybu, stojícím kordonem bránili jejich snahám o obsazení státních budov. Abych pravdu řekl, dodnes obdivuji trpělivost represivních složek a taky masívní podporu běžného obyvatelstva protestujícím. Očekával jsem každým dnem masívní zásah státní moci. Nepřišel, resp. nepřišel v době, kdy mohl situaci na tom náměstí rozhodnout. 


   Ale když člověk není přímo v místě děje, může se jen dohadovat - něco obrazových materiálů přes naše  média prošlo, něco ne (chválabohu chyběla koordinovaná cenzura - myslím tím naše) a z celkových záběrů online kamer toho moc nezjistíš. A celá situace byla (a pořád je) o emocích, ne o faktech. Je třeba pořád opakovat, že Janukovyč (nehledě na jeho morální profil) se k moci dostal zcela demokratickou cestou ve svobodných volbách (jejichž nestrannost tehdy zaštiťovali pozorovatelé OSN). Původní vláda na Ukrajině se předtím rozpadla protože se proti sobě postavili Tymošenková a Juščenko. Toho boje prý s ekonomickým podhoubím - jistě, že se takové věci dají veřejnosti podhodit, ale kdo zná pravdu? - využili levicově a prorusky orientovaní a do čela byl nakonec zvolen Janukovyč. Což zřetelné menšině nacionalisticky (říkají tomu "proevropsky" - právě to mi nešlo moc do hlavy) orientované vadilo a několikrát se pokoušela demonstracemi v Kyjevě změnit poměr sil - až to vyústilo v loňské a letošní nacionalistické bouře.



    Tentokrát našli protestující masivnější podporu "na západě" tedy v EU a USA, kde se věrchuška patrně domnívala, že už je ukrajinská opozice natolik silná, že vyhraje a dojde tak k oslabení Ruska, k otevření trhu pro odbyt výrobků z EU a USA a taky se otevře rezervoár levné pracovní síly pro "montovny", které by určitě začala EU na Ukrajině budovat. Státní moc nereagovala dostatečně tvrdě a tak protesty pokračovaly a sílily. Bylo mi divné, že se na náměstí pořád svítí, že je možné na náměstí dopravovat desetitisíce starých pneumatik a spoustu litrů benzínu přičemž zbytek města žil v relativním klidu. Úřady úřadovaly, divadla mimo centrum hrála, místní doprava i taxíky jezdily a v obchodech se až téměř do konce protestů dalo koupit jídlo. Protesty se šířily i mimo Kyjev po západní části Ukrajiny, kde je stále nacionalistické podhoubí znát (vím, podle vztahů Rusů a Ukrajinců v našem Ústavu a rozporným informacím té i oné strany)  a mnozí příslušníci státní zprávy si začali připravovat cestičky pro případ, že proevropské hnutí na Ukrajině vyhraje a postupně odpírali poslušnost oficiální vládě. 



   Dlouho se nikdo nezmiňoval o bývalé ikoně Julii Tymošenkové. Nakonec někoho konečně napadlo "Julii Překrásnou" vytáhnout z rukávu, byla nátlakem z Majdanu na už částečně rozložený ukrajinský  parlament  jeho výnosem osvobozena z vězení, kde si (ve vězeňské nemocnici)  odpykávala trest za údajné hospodářské podvody. Na vozíčku ji dopravili na pódium toho obrovského "divadla Majdan" a po několika slovech bylo náměstí její. Je to opravdu schopná manipulátorka. 




   Rusko, respektive "Car Putin" prakticky nijak nereagoval, protože nechtěl dělat žádné "protizápadní" kroky, pokud trvaly zimní olympijské hry v Soči. Navíc byla část ruské armády, která je rozmístěna blízko Krymu plně zaměstnána kruhovou obranou oblasti, aby nedošlo k žádnému incidentu ze strany islamistů - což se kupodivu a naštěstí povedlo. Ale stálo to Rusko hodně sil. Dalo se tedy předpokládat, že pro Rusko nevýhodnou situaci začne Putin  řešit hned po skončení olympijských her. A taky začal.

   Krym, který je téměř ze dvou třetin obydlen etnickými Rusy a byl k Ukrajině připojen až v roce 1954 odmítl diktát nové, prozatímní vlády která vznikla / nevznikla po útěku presidenta Janukoviče do exilu. A celá pověst, vytvořená hlavně našimi žurnalisty se začíná rozpadat. Ti Ukrajinci, kteří před nedávnem převlékli kabáty se teď převlékají zpátky do proruského kostýmku, politici EU bezzubě vyhrožují, co by všechno Rusku udělali, kdyby si troufli a mohli a Rusko pomalu, obezřetně a prakticky bez vojenského odporu Ukrajiny obsadilo Krym. Jednotky přecházejí bez boje pod ruské velení. Do toho prozatímní "revoluční" (čti - přeběhlý) parlament zakázal ruštinu jako druhý státní jazyk - čímž, jak správně podotkl Pedro, to s prominutím "poonďal". I ti Rusové, kteří nebyli zrovna "proputinovsky" založení (není jich mnoho, ale jsou) dostali strach z národnostního útlaku a snaží se dostat do vlivu Ruska. Dostat na budku od pohrobků banderovců není nic veselého. Takže na druhé straně - občanské milice složené z Rusů kontrolují  na Krymu silnice, ruská armáda zase strategické objekty včetně kasáren a přístavů a vyzývají ukrajinskou armádu k odevzdání zbraní. Tedy ke kapitulaci. Vysocí vojenští představitelé ukrajinské armády, často etničtí Rusové na takové výzvy začínají slyšet. Doufám jenom, že nikoho ani na jedné straně nenapadne zmáčknout spoušť. 


Jestli to povede k rozdělení Ukrajiny se dá těžko předvídat - podle mě ano, ale ne hned. Vliv nacionalistů a "proevropanů"  zdá se slábne. Ukrajina je poměrně chudá země se zastaralým průmyslem, neefektivním zemědělstvím, s nedostatkem energetických surovin (Donbas je prý už vyplundrovaný z dob Sovětského Svazu) a přežití Ukrajiny má vlastně ve svých rukou "car Putin". Pokud bude striktně žádat zpět ruské půjčky a plnou (světovou) cenu za plyn a ropu ze Sibiře, Ukrajina jako stát skončí.




    Co tedy bude dál? Nejsem politolog ani jiný "prorok", ale jedno vím: Západ si hlasitě pobrblá, verbálně pohrozí svými chabými svaly - ale ani USA ani EU nemají Rusko nijak v rukou. Vyhrůžky typu "přestaneme od vás odebírat ropu a plyn" jsou liché. Na druhé straně zeměkoule je totiž obrovská rozvíjející se Čína i lidnatá Indie a ty po uvolněných kapacitách energetických surovin sáhnou s radostí. A vše se vrátí do normálnějších kolejí. Což je myslím pro Evropu i pro Ukrajinu to nejméně špatné řešení. Když si představím ten masívní atak chudých Ukrajinců na Evropu po zrušení hranic, ta záplava lidí, hledajících lepší život, trochu mě jímá hrůza. Takže: Krásná Julia Tymošenková bude s velkým humbukem omilostněna (a odstěhuje se do Česka), přečiny pouličních rváčů - tedy "aktivních účastníků demonstrací na Majdanu" amnestovány (trestány budou posléze nepřijetím do "lepší" práce a jejich do dětí škol - to už přece známe), mistr světa boxer Vitalij Kličko dostane nějakou funkci, aby už konečně dal pokoj, Viktor Janukovyč bude veřejně odsouzen za rozkrádání státního majetku a "nezřízený luxus" pořízený "z práce ukrajinského lidu" a jedeme dál, močálem černým podél bílých skal. 



   Pohádka o svobodné Ukrajině končí milé děti, je třeba jít spát, abyste se mohly zítra ve škole učit o tom, že "císaři patří to, je císařovo". Zdá se, že se opět prokázala pravdivost té známé, ale neslušné průpovídky, cože to dělá "větší pes". Na tom nic nezmění ani návštěva Johna Kerryho, ministra zahraničí USA. Daňové poplatníky  ve Státech to přijde na desítky milionů dolarů na "pomoc těžce zkoušené Ukrajině" Johnovi bude provolána sláva a opona nad Majdanem se tiše snese. Potlesk v hledišti ale asi bude velmi vlažný. 


Všechny fotografie mi promptně dodal strejda Google


Pokud se vám zdá, že je to jen takové plácání, máte nejspíš pravdu. Nejsem politolog ani futurolog. Jen si tak "nahlas" přemýšlím.

52 komentářů:

  1. Hmmmm
    Qui bono?
    nevím, nejsem politolog a přiznám se, že jsem situaci nijak zvlášť nesledoval, ale každý kdo se kolem kotle s ukrajinskou polívčičkou motal měl vyhlédnutou nějakou tučnou kost.
    Rusko se určitě cítilo na vítězství (a asi právněně) ať to dopadne jakkoli. Buď se Ukrajina (nebo alespoň kus) těsněji přimkne k ruskému dubisku nebo bude záminka pro zásah na ochranu ukrajinských Rusů. no, je obojí. A trocha nestability a díky tomu rostoucí cena ropy a plynu rozhodně taky není k zahození.
    Co chtěla EU je ve hvězdách ale zmohla se jen na žvanění, ale stejně ji má Rusko na lopatě. Dřív vystydne Evropa bez ruského plynu a ropy než Rusko bez evropských peněz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře jsi řval, lve.
    Škoda nastokrát, že tohle není v Reflexu či Respektu.
    Člověk už za ta léta dlouhých bojů ví, vidí, vnímá, poznává všelicos, že? A co teprv, je-li scepticus scaenicus (právě vytvořeno) = skeptik od divadla...
    Theatrum mundi - co?
    Když v malém obyčejném poctivém (v rámci možností) človíčkovi po několikadenním-týdenním vzepětí začne vše opadat... je to děs a hrůza, na doživotní upadnutí do netečnosti (lepší případ) či řešení jinak. Ne?
    Pane jo, to je výběr: boxer - hosp. delikventka - no a snad ještě ten dosavadní rytíř smutné postavy. Krym pryč... a sousedi se začnou navzájem bezradně ptát: Muselo to být? Proč, cui bono - ? Co se změnilo? A je vůbec ta která změna dobrá? A je to dobré pro židy, nebo je to špatné pro židy - etc. etc. A brzo se ptát přestanou - ono je velice vachrlaté, když se poddaný moc ptá, s tím jsou sakra zkušenosti - a ponoří se do denního svého neviditelného života. Živůtka. Co taky. A je, A bude.
    Mám opsat c a t t l e ! Ano. A kdo je tedy v tomto dění největší dobytek (promiňte, krásná zvířata)?

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Doležel
    dokazuje, jak je intelektuálně naprosto odtržený od reality. Hovoří o kapitulantství a vůbec nebere v úvahu poměr sil. Takže opravdu, podle jeho podobenství - jsem-li neduživý student a tu ubohou dívku "Krym" "znásilňuje" rota dobře vycvičených paragánů "RUS", tak prokážu svůj pevná postoj buď tím, že na ně budu z bezpečné vzdálenosti pokřikovat, ať toho okamžitě nechají, nebo se na ně vrhnu celou svou intelektuální (pře)vahou.
    Konstatovat reálný stav bez je totiž jediná šance nebýt považován za Marťana. Pan Bohumil není odpovědný za to, že by vojenský zásah mohl způsobit v nejhorším i celosvětový konflikt. On není odpovědný ani za obrovské hospodářské ztráty, když budeme složitě zajišťovat to, co teď máme z Ruska smluvně zajištěné. (Ropa, plyn, odbyt strojů.) Skoro bych mu poradil, ať tedy vezme svou "zbraň" a jde na Krym, do prostředí, kde je téměř 60% etnických Rusů, kterým bylo z Kyjeva vyhrožováno, že budou muset mluvit jen ukrajinsky a přesvědčí je, že mají chtít zůstat v Ukrajině. Dávám mu životnost nejvýš pět minut, než dostane od prvního urostlého Rusa na budku.
    Nevím, ale tohle snad nemyslel vážně. Nebo ano?

    OdpovědětVymazat
  4. On si snad někdo v Unii myslel, když se všechno to dění na Ukrajině připravovalo a odehrávalo, že Rusko bude dřepět na zadku, s nadšením to všechno sledovat a nic neřekne a ani nepodnikne? To by mi vskutku připadlo hodně naivní.

    Krym kdysi vyválčilo carské Rusko. Proč ho pak Chruščov připojil k Ukrajině, je poněkud záhadou, ale těch je ohledně vyšinutosti jeho chování a skutků ve hře poměrně dost.

    Rusko je tvrdý hráč a zatím si většinou smělostí a tvrdostí spíš pomohlo, než naopak. Určitě bylo chybou v dobách brdského radaru ustoupit pod jeho tlakem. Nicméně stalo se a Rusko si o té Evropě zákonitě musí začínat myslet, že je to hadr na boty. Ale chybou asi také bylo, slibovat Ukrajincům něco, co nepůjde dodržet.

    Můžeme doufat, že na obou stranách bude dost pragmatismu a rozumu, aby z toho nebyl konflikt. Toho na evropské, ruské a americké straně bude dost, jenže rusko je v poměrně vypjaté situaci a nohou jí "zvorat i Ukrajinci a mohou tak učinit i s cynickým kalkulem, že se jim podaří vtáhnou do hry NATO, může to být jejich záměr, byť i dost riskantní a šílený.

    OdpovědětVymazat

  5. Read this, please, and think before speaking
    Eurasianism and the Concept of Central Caucaso-Asia
    http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/1006Rethinking-3.pdf

    OdpovědětVymazat
  6. STK, jo a ne.
    Že to bylo divadýlko, o tom žádná. Kdo ho pořádal? Já tam pořád vidím podobu s Gruzií. Putin prostě potřebuje Krym, aby měl kde parkovat lodičky. No a Krym je stejně ruský, že?
    No, sice ne tak úplně, ale jako že jo. Ruský byl asi 150 let, předtím byl osmanský. Podstatně déle.
    Žije tam 50 % etnických Rusů. No jistě, Džugašvili vystěhoval krymské Tatary i Ukrajince (teda jen ty, co nepochcípali hlady) a nastěhoval tam svou pátou kolonu. A Putin sklízí. Stačí jen skrytě podporovat nacionalisty a neméně skrytě poslat pár ostřelovačů a provokatérů a z obou stran tak rozjet konflikt.
    Když se přidá zastydlý nacionalismus... Jak dlouho existuje svobodná Ukrajina? I národní sebevědomí musí nějak vzniknout.
    A pak exponenti - Janukovyč a Tymošenková - myslíte, že je mezi nimi nějaký rozdíl? A že jsou o tolik horší než třeba Gros a Topolánek? Podle mne je rozdíl jen v tom, že Ukrajina je prostě dál na východ a pro politiky zde jsou jiné možnosti.
    Jen doufám, že příští štací nebudou pobaltské přístavy...

    OdpovědětVymazat
  7. To Jiný Honza:
    Na celosvětové spiknutí věřím stejně silně, jako v Boha. Nemohu popřít, že něco takového existuje. Není důkaz neexistence, tak jako není jednoznačný důkaz existence. Jistěže Rusko mohlo rozjet nacionalistický konflikt. Ale má tak dlouhé pracky, aby zajistilo mediální podporu z EU? Proč se to toho vůbec EU míchá - i když vlastně jenom pokřikuje z dálky? Pánu úředníci se potřebují zviditelnit?
    Těch Rusů tam je podle různých zdrojů 56 -58%. Nemá cenu spekulovat, jak a kdy se tam dostali. Jsou prostě tam a Krym "daropval" Ukrajině až Chruščev. Krom toho kompetenční spory o černomořské přístavy už tam byly, pokud si pamatujete už mnohem dřív. Národní sebevědomí se pěstuje krvavými rvačkami v ulicích? Ukrajinci versus ukrajinská věrchuška? Divné...
    Nemyslím si, že by Tymošenková nebo Juščenko či Janukovič byli o mnoho horší, než Gross nebo Topolánek. Ale možnosti "těch našich" jsou přiměřeně menší - jak finanční, tak mocenské.
    Nehodlám se bezpodmínečně zastávat Ruska. Tedy: vůbec se ho nehodlám zastávat. Jenom se snažím o nefiltrovaný pohled na události. O realitu. Vyhrožování EU, která si netroufne nejen na nějaký vojenský zásah, ale ani na citelné hospodářské sankce, protože její ztráty by byly v obou případech mnohem větší, než ztráty Ruska, je poněkud trapné.
    Ten ruský medvěd tam na východě prostě je a přiznat si to není poraženectví, ale příznak rozumu.

    Ostatně EU a USA se poslední dobou zamíchaly do spousty sporů (revolucí), většinou náboženských, a způsobily tolik nestability a utrpení, že bych navrhoval, aby se politici EU i USA sami chopili zbraní a jeli si někam "zabojovat". Na kterékoliv straně, aby zjistili, jaké má pocity voják, který se krčí při zemi a tiše se modlí, ať to tentokrát přežije.
    Rozdmýchávat spory a snažit se "řešit etnicitu" nebo víru není zrovna to, co bych od evropské politiky čekal. Jediným výsledkem je, že se tady docela svobodně hrne spousta utečenců - většinou ekonomických. Bez kvalifikace, bez chuti (schopnosti) se asimilovat.
    Vývoz demokracie se stejná pitomost, jako vývoz revoluce blahé paměti.

    OdpovědětVymazat
  8. To Anonymní:
    Tady naštěstí nejsme žádná oficiální agentura. Své názory nepotřebujeme s nikým předem konzultovat. Kdo chce, hledá jiné zdroje informací. Kdo nechce píše, co si myslí.

    OdpovědětVymazat
  9. STK, asi jsem to napsal příliš zkratkovitě. Žádné celosvětové spiknutí, jen obyčejná snaha dostat se tam, kam podle velkoruských úvah patří - tedy od Baltu po (nejlépe) Středozemní moře, pěkně pár základen, kam můžu usadit lodičky, pár měst, kam nastěhovat lidičky... To je ten asijský přístup kontrastující s euroamerickým, kterému stačí možnost obchodu. Rusko není satan, prostě jen dělá to, co si myslí, že je pro něj jako velmoc dobré.
    Je mi jaské, že Krym má momentálně nejblíž ke Kosovskému řešení, jinak to už teď nejde, historie není o tom, kdo je fér a kdo podrazák, dějiny píší vítězové a Putin si rozdal samá esa. Takže EU i USA poštěkává, ale je jasné, že udělají kulové.
    Národní sebevědomí se může budovat různě, bitkami na ulicích, bouráním Mariánských sloupů (že, Franto Sauere) či vystěhováváním menšin nebo jen jejich potlačováním, zákazy jazyka atd. Kyvadlový efekt je holt sviňa. Prostě je třeba počkat až se kyvadlo ustálí v rovnováze.

    OdpovědětVymazat
  10. StK, podepisuju. To je i můj názor.

    Co se týče Sobotkova prohlášení, Že Česko (samostatně) nevyhlásí sankce, pokládám to za rozumné. Rusko by si jich nemuselo všimnout...
    Ovšem v tom případě si Sobotka takové "myšlení nahlas" mohl odpustit. Jak to rozklíčovat? Jako tradiční českou předposranost. "Teda, my sami sankce ne, když nám to není nařízeno, ale počkáme až co Brusel a hlavně Německo a Francie a pak bychom se poslušně přidali." A až do dna vyžrali, dodávám. Protože to co se u velkých silných hráčů bere jako "politika", že dnes tak, zítra jinak, malým zůstává nezapomenuto. Při jejich požadavku abychom se s nimi pustili na led, bychom měli bychom měli být velmi obezřetní.

    OdpovědětVymazat
  11. Anonym píše:
    Eurasianism Extending the Russian borders to include only Ukraine and Belarus is classified as Moderate, that is, Slavic Eurasianism; while extending the Russian borders to the borders of the There is also a fanciful step-by-step project aimed at forming a so-called union state of Eurasian Rus. The ambiti on was to integrate, from 2006 to 2014, not only the CIS countries, bu t also Albania, Macedonia, Mongolia, Serbia, Montenegro, and also give the sp ecial right of associated membership to Bulgaria, Hungary, Greece, Israel, Lebanon, the Baltic countries, Poland, Syria, Slovakia, Slovenia, Rumania, Turkey, Croatia, the Czech Republic, the DPRK, and South Korea.

    Prosím pište česky nebo slovensky a zvolte si svůj nick. Jinak to budu považovat za spam.

    OdpovědětVymazat
  12. A potom, že už neznáme česká přísloví... [;>)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonym píše....

    No, jak bych to jen...

    Přiběhne účetní Roubitschek za Silbersteinem do synagogy. "Pane, Silberstein, pane Silberstein," sotva popadá dech. "Cukr stoupnul na osmdesát!"
    "Roubitschek," praví Silbernstein, "kolikrát jim mám říkat aby mě nerušili když jsem v synagoze. A kromě toho, tady ho obchodujeme už za sto deset."

    OdpovědětVymazat
  14. To není přísloví, alébrž slavný zlidovělý epigram mého zbožňovaného Karla Havlíčka, co jsem na podzim konečně stál před jeho obydlím v Bressanone - Brixenu. V uličce, kterou město konečně, u vědomí, že tam furt chodí a postávají a achají čeští turisti (než dou na kafe, víno, pivo - vše 1a), předloni nazvalo Karel-Havlicek-Str., Viale Karel Havlicek.

    OdpovědětVymazat
  15. Pár novinářů takových, jako byl K.H.B. a takového významu, by se nám tu na tom na tom našem mediálním hnojníku opravdu víc než hodilo. Ale dobrého pomálu a také bohužel ani ne moc často, takže si asi ještě nějakou dobu budeme muset počkat, než se zase někdo objeví.

    OdpovědětVymazat
  16. To je otřesné, takový účetní. No ale co když to byl gój? Ti holt za to nemůžou. Musíte s nima mít slitování a pochopení.

    OdpovědětVymazat
  17. draku, akorát s jezovity se moc netrefil.

    OdpovědětVymazat
  18. drak řekl(a)...
    Pár novinářů takových.......

    A neznáte někoho??
    4P

    OdpovědětVymazat
  19. EK, někdo by se jistě našel, jenže když pobyt v Brixenu s plnou penzí na erární účet už sto padesát let není v nabídce. To naposled bylo v zájezdovém katalogu CK Rakousko - Uhersko. Direktorem její pražské pobočky byl nějaký Dedera. Zajišťoval full servis, včetně balení zavazadel a dopravy. Odjezd z Prahy býval časně ráno, ještě v noci, aby za denního světla byla možnost kochat se malebnou venkovskou krajinou.

    OdpovědětVymazat
  20. + plně hrazené pravidelné névštěvy ženy a dcerky, vč. cestovného a diet. MMCh zjistil jsem si, že měsíčně dostával diety (či jak to říct) vyšší než tehdejší průměrný plat dobrého žinostníka-řemeslníka...
    Třista let jsme trpěli - ! Kdyby oni tušili, co bude následovat. Historie je většinou bohužel nevratná. Nanejvýš něco se jakoby vrátí - jenže je to něco na další větvi té spirály. Čili jinde. Nikoliv tentýž, nýbrž nový alternativní svět. Jen vnějškově tím a oním zdánlivě identický.
    Nikdy nevstoupíš... etc.
    Červí dírky mezi rameny dějinné spirály dosud nebyly zjištěny. Víme, jak skončily pokusy 20. století o násilné zkrácené proniknutí do poslední etapy dějin - dokonalé spravedlivé Jediné Budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  21. K.H.B / EK / Obuvníkovi:

    I nenašel a jen tak nenajde. Nedá se tím totiž dobře uživit, nebo na tom zdárně narubat prachy. Doba je cynická, nikdo není včerejší, všichni jsou dnešní, až to mlátí dveřmi. Ti hloupější, nebo méně schopní, tím myslím talent, znalosti a dovednosti, se živí vesměs řitním alpinismem a ti schopnější a profesně a jinak víc zdatnější, se zase živí vesměs oblbováním a oškubáváním bližních. Lidi jako Masaryk, Čapek, Peroutka a další, vesměs vymřeli bez náhrady a těch pár, kteří se přes tu všeobecnou lidskou bídu a personální nouzi přeci jen narodí a časem zázrakem nezkazí, zase nikoho nezajímají, neoslovují a žijí si své nenápadné životy skoro v izolaci a zapomnění, aniž by dokázali nějak víc a účinně cokoliv a jakkoliv ovlivnit. Nemyslím, že by tu byla nějaká viditelná šance na změnu k lepšímu v dohledném čase. Spíš jen nově zjevivší se podvodník a manipulátor, nahrazuje toho původního, ale situace jako takové se ve své podstatě nelepší. To v tom lepším případě, který se nás netýká, u nás je spíš čím dál tím hůř, aspoň v tomhle ohledu určitě.

    OdpovědětVymazat
  22. Staré dobré c.k. mocnářství / Jakubovi S.:

    Ono to mocnářství, kdyby v té Vídni svého času neseděli nafoukaní aroganti a tupouni, mohlo vesele a bezstarostně existovat dodnes. Maďaři v podstatě neměli důvodu si stěžovat a co se českých zemí týče, tak stačilo svého času nechat se korunovat a dát tomu žrádlu pro kanony pocit, že si mohou krafat, a učit se, jak jim zobáky narostly, že se s nimi zachází slušně, mají svou literaturu, své divadlo, noviny, přiměřený podíl na správě věcí veřejných tedy přiměřené a respektované zastoupení v parlamentě, atd, atp, že se na ně nikdo nepovyšuje, zkrátka trochu vzít pikslu medu a nešetřit s ním tolika, však to není až taková vzácnost a dosáhne se tím zpravidla víc a lépe, než s bičem, zejména když s tím azchází někdo, kdo dobře ví, po čem, kdy a proč sáhnout. Chtělo to jen trochu zdravého rozumu a empatie. Teď už je to fuk, stalo se a nejde to vzít zpět. Nicméně kdybychom byli součástí toho mocnářství dodnes, Rusko by si z našich názorů na věc dělalo mnohem větší vrásky, zejména kdybychom měli i adekvátně tomu všemu nazbrojeno a vycvičeno v obsluze... Stalo se co se stalo a tak je to všechno pryč.

    OdpovědětVymazat
  23. Velmi pěkná a plastická představa dějin, Jakube.
    Moje je dost podobná. Ale dodávám, co zná každý pekař: Těsto se musí nechat vykynout. Těsto ze správných surovin a ve správné teplotě.
    Jinak se upeče zmetek - vůbec nezáleží na tom, nakolik na tom záleží pekaři.
    (To je příšerná větička. Ale je to tak.) [;>)

    OdpovědětVymazat
  24. Tak já nevím; nedávno tu někdo spekuloval o tom, co by bylo kdybychom byli ještě v jednom státě se Slovenskem, teď totéž v bledě modrým o Rakousku. To jste si nevšimli, že už zase _jsme_ v jednom státě se jak se Slovenskem tak s Rakouskem?

    OdpovědětVymazat
  25. Fuj, draku, to je velmi nehezký, cynický a úplně zavrženíhodný názor naprosto nehodný demograticky a lidskoprávně smýšlejícího ovčana. Někdo se namáhá, platí horentní peníze vydřené z daňových poplatníků za sofistikované trychtýře a jejich zavádění do jejich hlav a Ty takhle.

    Jdu se hluboce stydět a za trest mám k večeři jen jogurt, protože na krku jaro.

    OdpovědětVymazat
  26. Drakovi:
    Potěšilo mě, že se na "kauzu Ukrajina" dívá někdo vlastně stejně, jako já. A vychází z těchže nonverbálních informací - fotek, videí. Fotící a filmující mobily + všímavý divák - to je těžká rána pro propagandu. Když přidáme mozek nezatížený novinářskými a politickými žvásty...

    OdpovědětVymazat
  27. S tím Slovenskem - ale jo, jistě. Já jsem to myslel psychologicky, pocitově, jak to bylo vůči nám nespravedlivé. A a n i t o h l e tehdy kvůli KOREKTNOSTI jediný vedoucí český politik nedokázal říct. Že je to vůči nám urážlivé. I já to můžu napsat jenom proto, že jsem bezejmenná nevšímaná nula.

    OdpovědětVymazat
  28. Jeden stát s Rakouskem a Slovenskem... / EU / ZŽ:

    Když dva dělají totéž, nebývá to totéž a ani toto není totéž a to z mnoha důvodů. Bruselská maoisticko-zeleně-magorná internacionála nesahá mocnářství v mnoha ohledech ani po kotníky. Mocnářství nezvládalo národnostní politiku, aspoň v v českých zemích určitě ne, a také si nevedlo zrovna obratně vojensky, ale ekonomicky bylo silné, výkonné a zdatné. To se s tím bruselským brajglem těsně před bankrotem nedá vůbec srovnávat. Mocnářství si na rozdíl od bruselských magorů neházelo dobrovolně ekonomické a energetické klacky pod nohy a kdyby se o to někdo pokusil, asi by byl zastřelen, nebo oběšen. A těch rozdílů ve prospěch mocnářství je tu podstatně víc.

    Ovčanství a práva / Obuvníkovi:

    Já zastávám názor, že na práva vzniká právo až když jsou splněny povinnosti. Jinak je cosi hodně v nepořádku a není to pak demokracie ale bordel.

    Ukrajina / manipulace / propaganda / StK:

    Nevím, jestli schopnost nenechat se ovlivnit propagandou je dar, či prokletí, protože se s tím chodí po světě asi tak snadno a lehko, jako s metrákovou zátěží na hřbetě. Přesto si myslím, že když už nic jiného, tak aspoň ten pocit vnitřní svobody, byť je vykoupen mnoha zklamáními a nenaplněnými přáními, za to všechno trápení přeci jen stojí. Nevím přesně, kolik takových lidí v populaci je, ale určitě je to velmi nepočetná menšina, a maximálně budou takových řádově jednotky procent.

    Slovensko / Jakubovi S.:

    No, něco v tom správném smyslu během těch zákulisních jednání a na chodbách sněmovny během toho dělení se, řečeno bylo. Oficiálně bohužel ne, ačkoliv sdílím názor, že to mělo být řečeno slušně a bez emocí, včetně odhadu, kolik to stálo lidského úsilí a peněz. Korektnost je na hovno, je to naše zhouba, dokud se s ní nevypořádáme a nezačneme zase nazývat věci jejich pravými názvy, tak se z místa nehneme a lépe prostě nebude. Kdo se potřebuje hnout z místa dál, musí si nejdřív přiznat, že je v loji a že se nehýbe, jinak v tom loji zůstane trčet navěky...

    OdpovědětVymazat
  29. psal StK řekl(a)...
    Ale dodávám, co.......pekař Těsto se musí nechat vykynout.
    1. +správný čas
    Jinak se upeče zmetek - vůbec nezáleží na tom, nakolik na tom záleží pekaři.
    2. ale záleží, záleží...kdyžmu nezáleží neupeče ani h....
    3. se sto kg na břiše se asi nechodí špatně, když se podívám kolem sebe.
    4P

    OdpovědětVymazat
  30. Draku, "....není to pak demokracie ale bordel."

    1. Demokracie neexistuje.
    2. To co se jí alespoň vzdáleně podobá je výjimkou.
    3. To ostatní co je nazýváno demokracií je buď jiná forma vlády, polykracie s různým zastoupením prvků nebo bordel.

    Proto si dovoluji pro některé případy opravit na "demokracie je bordel."

    EK ano. Jsem toho velmi nepopulárního názoru, že tomu kdo si může dovolit bejt tlustej je hovno zle. Vzpomínám na někdejší propagandistické obrázky s břichatými kapitalisty a s vykořisťovaným hubeným proletariátem (jedinou výjimkou potvrzující pravidlo byl Strýček Sam). Jenže v době těch omalovánek to už tak neplatilo. Zvlášť ne dneska. Na pravdivých propagandistických plakátech by museli být hubení kapitalisté a břichatý vykořisťovaný proletariát. Což by nepochybně nemělo žádoucí propagandistický říz.

    OdpovědětVymazat
  31. Demokracie / Obuvníkovi:

    No shodněme se v tom, že nejblíže k demokracii v pravém smyslu toho slova, mají v Evropě například na Islandu a ve Švýcarsku. Zbytek zemí se potýká s více či méně (ne)žitelným klientelistickým bordelem. A abychom se k tomu pořád nevraceli, protože jen málo co dovede být tak otravné, jako plácání se na jednom místě, tak bude-li řeč o zemích postižených tím bordelem, navrhuji hovořit o "demokracii", nebo rovnou o bordelu.

    Tloušťka / Nadváha / Obuvníkovi:

    Ano, dnes už opravdu tahání se po světě s metrákovým panděrem hovoří s mnohem větší pravděpodobností o příslušnosti k proletariátu, než k vykořisťovatelům. Ti si totiž, na rozdíl od toho proletariátu, mohou dovolit pořídit si kvalitní jídlo, po kterém se nebobtná a také si uspořádat svůj den tak, aby to jejich zdraví neodnášelo.

    Nicméně neházejme všechny tlouštíky do jednoho pytle. Někdo, a není jich zrovna málo, asi většina z nich, je tlustý dílem z vlastní blbosti a lenosti s tím cokoliv dělat, ale i zde se z nějaké části u městské populace podepisuje ekonomická nedostupnost a kvalitního jídla. To levné totiž obvykle za moc nestojí. Tady je řekněme ten nepopulární názor na místě. Je tu ale pořád ještě poměrně značná množina případů, kdy se jedná o těžko léčitelné hormonální poruchy, kombinované cévními chorobami a vzhledem k tomu, že jíst se musí několikrát denně, tak to tahle skupina opravdu nemá lehké. Nadváha a obezita bývají dost často způsobeny i jinými zdravotními problémy a ne vždy si s tím medicína a jimi postižení lidé dokáží uspokojivě poradit a to i přesto, že se všichni zúčastnění docela snaží. Tato skupina je statisticky poměrně významná a v tomto případě jsou jedovaté řeči o tloušťce hodně mimo mísu. Navíc původně o tom vůbec nebyla řeč.

    OdpovědětVymazat
  32. Pro EK:
    Není to tak docela pravda!
    Měl jsem ondyná víc než 100 kg a nechodilo se mi tak dobře jako teď, když mám o dvacku míň. [;>))

    OdpovědětVymazat
  33. Pro Draka:
    Já byl tlustej proto, že jsem měl hodně problémů v Ústavu a večer jsem po práci seděl u PC, snažil se připravit se na další (těžký) den a žral jsem přitom sušenky a pil jednu přeslazenou kávu za druhou. S koncem "šéfování" (pud sebezáchovy) a po upozornění doktora, že mi hrozí cukrovka II. jsem přešel na sacharin a už jsem ani večer neměl takové nutkání se nacpávat něčím sladkým. A váha šla bez hladu nebo jiného trápení poměrně dost rychle dolů - víc než dvě kila měsíčně.
    ===
    Takže hodně "boubelíků" to má, ač se to nezdá, z práce - tedy z práce duševní. Ale jsou i tlustí kopáči, ne, že ne.

    OdpovědětVymazat
  34. StK:

    Ano, stres a nedostatek pohybu dovedou vykonat své. To první se dá ovlivnit špatně, zejména když to znamená takřka okamžitou ztrátu výdělku, s tím druhým se už něco dělat dá, ale i to není zadarmo a je to docela náročné. Nicméně kombinace rozumného množství jídla v menších dávkách a aspoň trochu pohybu každý den se projevují sice ne hned, ale v řádu měsíců docela už docela dobře a znatelně. Nicméně když už je ta váha lepší, tak ani ty stresy se už neprožívají tak blbě a tak těžko.

    OdpovědětVymazat
  35. pro STK a Draka,
    a) zapomenul jsem na zrcadlo, omluva!
    b) kopáči ani ne, to jsou "stojani" u kopání, ti ano.
    4P

    OdpovědětVymazat
  36. Draku, jasně. Co tlustej to těžce nemocnej. Podobně jako huliči marjány. Co hulič to těžce nemocnej.
    Nadváha a obezita bývají dost často způsobeny i jinými zdravotními problémy? Ono je to právě obráceně.
    Z nějaké části u městské populace podepisuje ekonomická nedostupnost a kvalitního jídla? Co je to kvalitní jídlo? Dřív se za kvalitní považovalo kaloricky vydatné. Dnes? Naopak. Pokus možno s nulou všeho. Jedna strana rovnice. Nažrat se, nehejbat se a přitom vypadat jak antická socha. Na to napojený úžasný byznys. Jak by na to koukali naši předci, pro které už jen dosyta se najíst byl luxus? Ano, jsou nečetné výjimky s metabolickou poruchou. Ti ostatní jsou obézní proto, že přežíráním narušují energetickou rovnováhu. Za to nemohou vydatné potraviny, ty jsou v pořádku. To je jejich účel. Jen je nutno jich jíst množství přiměřené energetickému výdeji. Pro zdravou životosprávu není nutno utrácet za exotické potraviny. A navíc, kolik z těch tlustých "chudých" utrácí za cigarety a alkohol. někteří s ejich zastávají. Prý "lidská práva", že mají nárok na takové radosti, že tohle jim nelze upřít. Jenže každý má možnost volby. Jestli dva buřty, nebo jeden buřt a kus zelí. Ano, bohatší si mohou dopřát více potěšení z chuťově rozmanitého jídla. Jenže to platí o všem. Někdo žije velmi bohatým a rozmanitým životem, jiný to nahrazuje heroinem.
    V bohatém světě jsou "prázdné kalorie" jsou drogou chudých.
    Obecně, není to "problém" pro dietetiky, ale pro psychiatry a neurology a krom toho velmi komplexní.

    StK, nyní již ShK či spíše jen K, protože shodit znamená omládnout, souhlas, také na sobě pracuju. Je to náročné, ale jde to. Nevymlouvám se na "nekvalitní" potraviny, neobviňuju to či onoho. Příčina je ve mně. Jen ve mně. Nejen když jde o tlouťku a o jídlo. Když hledám, co na světě změnit, nemusím hledat na globusu. Stačí když se podívám do zrcadla. Jsem nespokojený s tím či oním? Rozčiluje mě to či ono mimo mě? Naši politici, cizí politici, našinci, cizinci, mocnosti, kradoucí chudí, kradoucí bohatí, média, firmy, Brusel, dějiny, holubi, počasí....? Není ve skutečnosti příčina ve mně? V mé vnitřní nespokojenosti jejíž příčinou jsem já sám? Že je méně namáhavé se z toho vynadávat, vyspílat těm či oněm, vinit to či ono, toho či onoho, nechat to vyžrat tomu či onomu, a tím si instatně leč krátkodobě ulevit než to řešit u sebe?

    OdpovědětVymazat
  37. JO, a za komanče v 69tým jako študent jsem kopal, ve trojce zemině po měsíci výcviku za osmičku tak 4kubo-m na kabel, za 10 Kč/m3. To byl pěknej peníz. Zde třídění zemin:
    http://www.lesnicka-skola.cz/gallery/816/stavebni_technologie_-_vykopavky_0.doc

    4P

    OdpovědětVymazat
  38. Naposledy k obezitě / Obuvníkovi:

    Zapomínáte při tom všem na jednu drobnou a dost nenápadnou záležitost. Nemají všichni stejné podmínky. Mnozí z populace prostě vyhrají terno v loterii a zdědí tak blbí geny, že:

    * se narodí s těžkou metabolickou poruchou;
    * se narodí s vadou pohybového aparátu;
    * s poruchami dýchání nebo krevního oběhu;
    * narodí se velice hloupí a líní zároveň,

    nebo různé kombinace výše uvedeného. Když si dáme stranou tu lenost a inteligenci, tak i tak to jde do jednotek až desítek procent. S těmi hloupými je to už docela síla.

    Takže pakliže vám bylo dopřáno přiměřeně zdravé tělo a k němu i funkční mozek, užijte si to dosyta a buďte rád. Mějte ale při tom zároveň na paměti, že vás nic neopravňuje vyvyšovat se nad ty, kteří tu kliku neměli a dělat to jen a pouze proto, že jí neměli.

    OdpovědětVymazat
  39. Na Vltavě 21.45 - 22.45 unikátní amat. nahrávka Karla K r y l a z exilu - recituje mj. Villona. Slyšel jsem ukázku. A viděl jsem ho před sebou, toho kroměřížského našeho villonka!

    OdpovědětVymazat
  40. Karel Kryl na Vlatvě / Jakubovi S.:

    Díky za tip. Nestíhám uhlídat úplně všechno a takhle, i když ještě musím pracovat, tak jsem požádal jednu chytrou plechovku, ať mi to nahraje a poslechnu si to někdy buď v autě, nebo u nějaké jednodušší monotónní práce, jako je třeba ruční zálohování dat, nebo testování hardwaru.

    OdpovědětVymazat
  41. drak řekl(a)...
    Karel Kryl na Vlatvě
    A kde je odkaz....nebo jen pro verchušku?
    Znáte toleranci? Ne? Jednotná díra vám nic neříká? A co strojnické tabulky,Černoch a spol, zde návod na toleranci.Zde jiný.
    http://jdem.cz/badc32
    Na konec dotaz, je v PLHB dostupný internet pro klienty?
    4p

    OdpovědětVymazat
  42. Proč, sakra, musím mít pravdu, když neznám fakta, jenom prostě nevěřím té předkládané pohádce? Ale hůř: Proč nám předkládají pohádky? EU, USA a následně naší čačtí novináři?
    Mlíkař Tovje zase slaví úspěch. Ovšem na druhé straně...

    OdpovědětVymazat
  43. Někdy je k neunesení depresivní zjistit, že jsme měli pravdu. Psychiatři a psychologové by o tom měli hodně vědět.
    Pravdu může říkat i politik. Ale musí vědět, jak ji říkat.
    Václav Havel
    Nejdřív si zjistěte fakta a pak si je falšujte jak chcete.
    Mark Twain

    OdpovědětVymazat
  44. K radosti z pravdivých předpovědí / Jakubovi S. a StK:

    Ono to radování se, nebo naopak třeba i deprese z toho, že se dotyčnému podařilo vyslovit pravdivou předpověď budoucích událostí, závisí na víc okolnostech. Jednak v tom hraje podstatnou roli koho a čeho se případný odhad budoucnosti, nebo příčin něčeho týká. A také to závisí na osobě toho, kdo něco odhaduje, nebo předpovídá.

    Jedna věc je, když například táta říká dceři v očekávání, ať se nebojí, že porod proběhne v pořádku a dítě i ona že budou v pořádku. A také to tak dopadne, tak kdo by se neradoval že? A něco jiného je když třeba nějaká zlovolná osoba, neoblíbená příbuzná, říká třeba neteři cosi jako: "Uvidíš, že ten tvůj nekňuba na tom přijímacím pohovoru zase vybouchne..." a ejhle, nekňuba nevybouchne a to je pak depka jako Brno... Dobře já tak babě :-)

    No pak, to se týká nás tady, ony ty naše odhady dějů budoucích, nebo příčin a pozadí těch stávajících opravdu nejsou ani hezké, ani povzbudivé. Scházíme se tu řekl bych, že většinou lidé vcelku normální, duševně v pořádku, přejícní, soudní, no a tak není divu, že se pak, když se něco nepěkného potvrdí, že se neradujeme z pouhého faktu, že nám vyšel odhad či předpověď, jako by to udělala ta ježibaba, kdyby nekňuba neuspěl a ona by pak lítala po baráku a všechny by otravovala řiče radostí větami jako: "Vidíte, já jsem to říkala...", nebo "Vidíte, na moje slova došlo...". Obávám se ale, že to druhé je mezi lidem o dost častější.

    OdpovědětVymazat
  45. Ano. Téměř žádnej tlustej nemůže za to, že je tlustej. Je chudák prolezlý nemocemi způsobujícími, že tloustne i ze vzduchu a že se memůže hejbat. Nemá na kvalitní potraviny. Místo nich je doň pumpován vysoce výživný sajrajt. V hojné míře a proti jeho vůli. Chřest a ústřice jsou nehorázně drahé. Má nárok na potěšení z laciných uzenin a jiného ochuceného sádla a je proti jeho lidským právům požadovat na něm aby se vzdal hojné konzumace své oblíbené kalorické drogy a místo ní jedl zelí, jablka a mrkev a zapíjel je vodou nebo neslazeným čajem.

    Tak ještě tu o červené Karkulce....

    Dříve bohatí byli zobrazování jako tělnatí a chudí jako hubení. Tělnatost byla symbolem bohatství. S dostupností výživných potravin pro chudé se to začalo otáčet. Pavou příčinou tohoto stavu není nedostupnost kvalitních potravin pro chudé. Naopak. Více než kdy dříve jsou dostupné potraviny s vysokou energetickou a výživnou hodnotou. Stačí si mezi nimi vybírat a jíst jich méně. Jenže je tu zásadní jenže. V komplexu příčin má zásadní význam životní styl, v něm hodnotový stystém a v něm schopnost rozpoznávací a ovládací. Právě u lidí ne slaboduchých ta poslední spolu s jejich leností je příčinou jejich tloušťky. Nezdrženlivost a nedisciplinovanost, neochota podstupovat námahu, bez vnějšího donucení,a naopak hledání nejkratší a nejsnadnější cesty k uspokojení, jsou společnou příčinou jak obezity tak chudoby.

    Jak prakticky ukazuje Starý tlustý, nyní zeštíhlený Kocour, budiž příkladem,jde to, když se chce. Ale to se musí chtít. Jenže když se nechce, je příjemnější vymlouvat se, třeba na nekvalitní potraviny, plné "éček", která za to mohou, nebo cokoli jiného. Jenže příčina není v tom, ani v jinde v těle než a jedině v hlavě.

    OdpovědětVymazat
  46. Draku, "Vidíte, já jsem to říkala...",
    V neosvícených dobách takovým, když se sešlo více okolností, hrozila hranice.
    Alespoň že lidi "já jsem vám to říkal" jsou velmi neoblíbení, stejně jako nositelé špatných, nevyžádaných a neužitečných zpráv.
    Málo kdo má tu odvahu reagovat "Chceš mé dobro nebo mě nasrat?"

    OdpovědětVymazat
  47. Pro všechny: ztrátu dvaceti kilo jsem zohlednil ve zkratce svéj´ho avatara. Původní zktratka byla STK čili Starý Tlustý Kocour.
    Pak jsem zjistil, že kecám, že starý jsme sice zůstal, ale nedá se už o mě říct, že jsem nějak výrazně tlustý. Tak jsem změnil zkratku na StK, což znamená Starý Kocour. Takže doufám, že je to jasné. Nepodvádím. [;>)

    OdpovědětVymazat
  48. Najednou už situace není tak jednoznačně černobílá jak se ještě v poledne jevila.
    Ukrajinští oligarchové z východu a jihu jsou spíše prokyjevští než promoskevsští (pochopili, že na Ukrajině když budou šikovní a nebudou zbytečně mlaskat jim pšenka pokvete, v Rusku by mohli skončit protože Putin má svoje milce (mouřenín udělal svoji práci, mouřenín může jít). Není vyloučeno že se jim rozsvítilo po vysklení pár oken, ona cihla může být pádný argument).
    Krymští Tataři žádají o ochranu Turecko (čiste teoreticky a bez emocí, pokud krymští Rusové budou žádat Putina, proč by oni nemohli, že).

    OdpovědětVymazat
  49. Ukrajinští oligarchové / kapitánu Nemovi:

    Jejich zájem je jen logický, unijní klientelistický bordel má své podstatné chyby na kráse, ale pořád je to tu o dost víc k žití, než v Rusku. Nicméně těch neoligarchů je tam co se počtu týče o dost víc.

    Krymští Tataři / kapitánu Nemovi:

    Tu největší chybu udělali Tataři už za carských dob. Vlastně ne oni, ale za ně, Otomanská říše, která upadla do technologického a ekonomického zaostávání a tudíž jí carské Rusko z Krymu prostě vyštípalo následkem prohrané války. Neodešli, zůstali a následky se táhnou dodnes. Stěžovat si můžou jak do Turecka, tak na hlavní lampárnu na nádraží, ale bude jim to houby platné. A nevím, zda by zabrala taktika tak úspěšná z Evropy, tedy nepracovat, pilně se množit a řvát a domáhat se. V Evropě by to prošlo, ale na území s ruským vlivem nejspíš ne. Nebylo bu od věci přistupovat k podobným záležitostem více n ruský způsob, ten evropský je k ničemu, v tom lepším případě, on spíš zjevně škodí.

    OdpovědětVymazat
  50. No! Někdo dal na net video s StK. http://www.stream.cz/kacin-zverinec/10001285-pohodarka-vs-nervak
    Dnes už nikdo nebere ohledy na nic.
    4P

    OdpovědětVymazat
  51. obrázek: http://jdem.cz/badvj9
    4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)