Prohledat tento blog

úterý 23. ledna 2024

Ovšem na druhé straně...


O vážení argumentů



Ministryně války, ne obrany.


     Důvod, proč ještě není po III. světové válce je je poměrně dost zvláštní. Jsou to jaderné zbraně.
   Můj vojenský nadřízený, podplukovník, chytrý chlap, mi to kdysi v sedmdesátých letech vysvětlil takto: Do nákladního výtahu ve fabrice se omylem dostanou dva gangy, které mezi sebou bojují o nadvládu v té fabrice. Všichni jsou ozbrojení, někteří tam mají i ruční granáty. Dveře se automaticky zavírají a výtah se dává do pohybu.
   Přesto nikdo nestřílí, protože si je vědom toho, že když někdo začne, ta strana, která začne prohrávat odpálí ruční granáty a do cílové stanice dojede výtah plný mrtvol.
  
   Někdy se ve světě dějí věci, které jsou si hodně podobné, ale v médiích jsou prezentovány úplně jinak.

   V neděli byl ukrajinskou stranou ostřelován trh v Doněcku. Dopadlo na něj 18 dělostřeleckých granátů, bylo zabito 28 civilistů a 30 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Strejci a tetky, kteří tam přišli prodat nějaké ty své výpěstky nebo kompoty, aby si přilepšili k penzi. Ukrajinci se z toho pokoušeli obvinit RF, která tím snad chtěla získat soucit mezinárodního společenství. U dělostřeleckých granátů. které létají po balistických křivkách je to ale trapná snaha.

    Rusko v pondělí odpovědělo raketovými útoky po celém území Ukrajiny, kde ničilo infrastrukturu, továrny na zbraně a seskupení vojsk. Údajně byly všechny ruské rakety sestřeleny, přesto jich na své cíle dopadlo dost.

   Při ústupu ruských jednotek od Kyjeva v roce 2022 přes městečko Buča bylo údajně Rusy zabito několik desítek místních obyvatel. Až po několika dnech byly na místo pozvány sdělovací prostředky. Uviděly pěkně naaranžovanou "uličku smrti". Shořelé, zrezivělé(!) tanky a civilní mrtvé. Ruský voják ani jeden! Pak tam jezdili kdejací západní politici s kapesníky u nosu (mrtvoly už byly v rozkladu) a pohoršovali se nad ruskou bestialitou. Ovšem když Lavrov požádal o soupis pozůstalých, kteří by mohli to střílení potvrdit, nedostal (dosud) nic. Jestlipak někdo napíše knížku nebo divadelní hru o Buči?


   Tak maně vzpomínám na Guernicu, baskické městečko vybombardované během španělské občanské války. Asi tři stovky mrtvých. Pablo Picasso na tohle téma namaloval slavný obraz, Karel Čapek Guernicu zakomponoval do hry "Matka". Zpráva z rádia o vybombardování školy matku přiměje k tomu, aby svého posledního syna poslala do války. 

"Děti... Malé usmrkané děti!"
"Jdi!" 

   Jistěže,  lžou všichni. Ale když mi obvykle přijde na mysl židovský mlíkař Tovje ze Šumaře na střeše" a to jeho "Ovšem na druhé straně..."






   Tahle poznámka byla původně o dost delší, ale klepl jsem nekoordinovaně do myši a článeček zmizel v digitální černé díře. Obvykle z toho bývá nějaká cesta zpět, tentokrát nebyla. Takže jenom to, co jsem si vzpomněl.



6 komentářů:

  1. Když vidím co se děje, nevidím se stávajícími lidmi řešení, ale když si představím budoucnost, tak mám problém ji očekávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona přijde tak jak tak. Jestli se nám bude líbit je nepodstatné.

      Vymazat
  2. A já to ve snu vidím tak, na LEVOU stranu rovnice dosaďte váhu svého věku (obsluha: 2 osoby), hmotnost bez nábojů 8,7 kg, hmotnost schránky s pěti pásy po 50. nábojích 9,1 kg (BRS 150/1min) na přednes požadavku máte 1,5 minuty. Celkem je to těžké pro pobíhání po lese, o lovu STRAK v K.R.I.T.u ani nemluvě.
    Na pravé straně VYPOČTEME výsledný efekt, tedy „NULA OD NULY“ a proto zase nic nebude a všichni se budou.

    4p.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan A. Bierce napsal (cituji zpaměti) Opozice je skupina, která zabraňuje vládě, aby propadla vražednému šílenství tím, že ochromuje její činnost. U nás se holt podařilo opozici odstranit z dohledu.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)